UA / RU
Підтримати ZN.ua

На три дні: Землю накрила сильна магнітна буря

Вона пов'язана з потужним спалахом на Сонці.

Сонце знову атакувало Землю спалахом

Сонце знову атакувало Землю спалахом

Пік активності Сонця дедалі ближче. На нашій зірці все частіше з'являються плями, вона викидає спалахи, які супроводжуються корональними викидами маси (КВМ), що викликають магнітні бурі Землі.

За даними порталу SpaceWeather, 1 жовтня Сонце випустило потужний спалах X7.1. Він супроводжується КВМ, який, за прогнозами, має досягти Землі 4 жовтня. Він виклече потужну магнітну бурю категорії G3.

Читайте також: Сонце активніше, ніж прогнозували вчені: що це означає для нас

За даними порталу Meteoagent, магнітна буря накрила планету вже 3 жовтня, поки вона слабка, К-індекс перевищив 5. Але геомагнітні обурення затягнуться на три дні і посилюватимуться: 4 і 5 жовтня К-індекс перевищить 7.

Meteoagent

Магнітні бурі – це обурення геомагнітного поля Землі з різною тривалістю та інтенсивністю. Вони пов'язані із потоками заряджених частинок, які викидає Сонце. Магнітні бурі можуть викликати перебої в роботі зв'язку, а також впливати на самопочуття літніх та метеозалежних людей. Зокрема, вони можуть відчувати головний біль, запаморочення, нудоту, біль у суглобах, втому, безсоння.

Раніше вчені заявили про те, що сказати напевно, чи настав пік сонячної активності можна лише через сім місяців після його завершення.