UA / RU
Підтримати ZN.ua

На тілі єгипетської мумії знайшли незвичайний амулет

Мумію знайшли ще в 1910 році.

Вчені за допомогою атомного прискорювача знайшли на тілі мумії віком дві тисячі років незвичайний амулет. Як повідомляє Science, дослідники вважають, що амулет мав забезпечити духовний захист людини в потойбічному світі.

Мумію знайшли в одному з некрополів ще в 1910 році. Спочатку вчені помістили її в томограф, завдяки якому помітили, що під бинтами мумії ховається безліч невеликих артефактів. Потім за допомогою прискорювача дослідники змогли з'ясувати, з яких матеріалів ці артефакти були виготовлені.

Найцікавішою знахідкою став артефакт довжиною сім міліметрів, виготовлений з матеріалу кальциту. Він розташовувався в районі живота мумії, місця, де зазвичай робили розріз, щоб дістати нутрощі. Ймовірно, його помістили саме сюди, щоб забезпечити духовний захист людини в потойбічному світі.

На думку дослідників, амулет міг бути виконаний у формі жука-скарабея. Така форма була дуже популярною в Давньому Єгипті.

Вчені також підтвердили, що скелет, довжина якого становила всього 94 сантиметри, належав п'ятирічній дівчинці. Це дивно, оскільки на саму мумію було нанесено зображення дорослої жінки. Тому дослідники зробили висновок, що зображення на муміях не завжди відповідали дійсності. В даному конкретному випадку зображення могло показувати те, як виглядала б дівчинка, якби виросла.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Археологи знайшли в Єгипті 59 стародавніх мумій

Раніше археологам вдалося наблизитися до розгадки таємниць двох єгипетських мумій, які були виявлені ще в 1615 році. І зробили вони це завдяки комп'ютерній томографії (КТ) останків.