UA / RU
Підтримати ZN.ua

На Сонці стався перший надпотужний спалах цього року: як це було

Спостерігачам за зіркою вдалося зняти момент виверження.

Сонце випустило потужний спалах класу Х, до якого належать найсильніші спалахи, на які здатна наша зірка. Виверження відбулося 9 лютого і стало першим виверженням спалаху класу Х цього року, повідомляє Live Science.

Джерелом спалаху стала сонячна пляма AR3576, яка випустила спалах класу М 5 лютого. На щастя для мешканців Землі, наша планета не була на прямій "лінії вогню". За словами вчених, оцінити наслідки такого виверження, спрямованого на наш бік, важко.

Читайте також: Знову на кілька днів: Землю накрила затяжна магнітна буря

Найпотужніший спалах супроводжувався корональним викидом маси (КВМ). "Відбулося явне виверження з корональною хвилею, що вказує на дуже швидкий КВМ на заході", - заявив геліофізик Алекс Янг.

Якщо КВМ досягне Землі, він може викликати потужну магнітну бурю, яка може вплинути не лише на самопочуття людей, а й супутники, які працюють на орбіті. Разом з тим, поки що малоймовірно, що КВМ, випущені AR3576, будуть спрямовані на нашу планету.

Хоча Земля і не була на прямій «лінії вогню», це не означає, що спалах ніяк не торкнувся планети. Він викликав масштабні відключення радіозв'язку. Рухаючись зі швидкістю світла, радіація досягла Землі всього за вісім хвилин і іонізувала верхній шар атмосфери – термосферу – викликавши відключення короткохвильового радіозв'язку на освітленій Сонцем частині Землі, включаючи Південну Америку, Африку, а також Південну Атлантику.

Сонце стає неймовірно активним з наближенням до піку свого 11-річного циклу, відомого як «сонячний максимум». 8 лютого до Землі обернулася гігантська сонячна пляма. Вона настільки велика, що її помітив марсохід Perseveranceна поверхні Марса.