UA / RU
Підтримати ZN.ua

На "порожніх" сувоях Мертвого моря знайшли прихований текст

На одному з сувоїв записаний текст одного з псалмів у невідомої варіації.

Вчені заявили про те, що сувої Мертвого моря, які вважалися порожніми до цього, насправді покриті невидимим текстом. Так, на них були виявлені записи правил служіння в храмі і один з псалмів у більш давній, невідомій історикам варіації. Відкриття було зроблено завдяки тому, що один з дослідників помітив на сувої букву.

"Як правило, історики працюють з цими сувоями, вже обробленими і очищеними від бруду. Ті обривки папірусу, з якими мені пощастило працювати, ніколи не чистили і навіть не торкалися до них. Коли я побачив перший фрагмент, я помітив на ньому ледь помітну букву і зрозумів, що в них ховається щось цікаве", - розповів Орен Ейблман з Міністерства у справах старожитностей Ізраїлю.

У ході дослідження вчені вивчили уривки папірусів і невеликі фрагменти паперу, знайденого в одинадцятій Кумранській печери, які раніше вважалися абсолютно порожніми і такими, що не містять в собі жодної інформації.

Ейблман припустив, що з часом текст з сувоїв міг зникнути в результаті руйнування чорнила під дією сил природи або недбалого поводження з сувоями після їхнього відкриття. Він перевірив цю ідею, освітивши частину необроблених уривків, що зберігалися в запасниках музею, за допомогою джерела інфрачервоних променів.

Практично відразу йому вдалося виявити безліч написів на "порожніх" свитках, і розкрити декілька цікавих деталей, які стосуються знаменитого храмового сувою, найдовшого рукопису з печери Кумран, і деяких інших релігійних текстів.

Зокрема, йому вдалося знайти ще один фрагмент храмового сувою, чиє існування вказало на те, що в печері зберігалося відразу три копії цього документа, а також частину сувою з псалмами часів другого храму, який був записаний в дещо іншій версії в порівнянні з сучасними варіантами Псалтиря.

Раніше повідомлялося про те, що вчені виявили в Ізраїлі глиняний черепок 2700-річної давності, на якому видно печатку царя Єзекії, який правив Іудеєю у VIII столітті до н. е. Згідно Біблії, Єзекія зійшов на іудейський престол на третій рік правління ізраїльського царя Осії, тобто у 727 році до н. е., коли йому було 25 років. Єзекія правив Іудеєю протягом 29 років.