UA / RU
Підтримати ZN.ua

На Місяць відправлять закодовану в ДНК інформацію про людство

"Капсула часу" буде доставлена на супутник Землі для "вічного зберігання".

Фонд Arch Mission Foundation заявив про те, що спільно з Microsoft і Лабораторією молекулярних інформаційних систем Вашингтонського університету має намір до 2020 року відправити на Місяць капсулу з інформацією про досягнення людства, яка буде закодована в ДНК, повідомляє Naked science.

У капсулу мають намір помістити статті з Вікіпедії, 10 тисяч оцифрованих фотографій, тексти великих книг і інші дані, які будуть записані на тонких нікелевих платівках і зашифровані в послідовностях ланцюжків ДНК. Синтез ДНК буде проводитися каліфорнійським біотехнологічним стартапом Twist Bioscience, а поки AMF і Microsoft оголосили про прийом пам'ятних знімків для запису: надіслати їх для "Місячної бібліотеки" можуть всі охочі, розмістивши фотографію в одній із соціальних мереж з хештегом #MemoriesInDNA.

Крім того, дослідники хочуть помістити в капсулу інструкцію для розшифровки ДНК. Фонд має намір створити "Галактичну бібліотеку", яка описувалася в творах Айзека Азімова. Передбачається, що найближчим часом подібна бібліотека буде розташована на найближчих небесних тілах, потім на інших об'єктах Сонячної системи, а в перспективі – по всьому Чумацькому Шляху.

Раніше повідомлялося про те, що вчені виявили, що ДНК можуть приймати будь-які форми, виходячи далеко за межі звичної "подвійної спіралі". Автори встановили, що подвійна спіраль, яка вперше була описана Джеймсом Уотсоном і Френсісом Криком в 1953 році, представляє собою лише невелику ділянку макромолекули.