UA / RU
Підтримати ZN.ua

На Марсі виявлено органічні молекули метану - Reuters

Вчені NASA вважають, що саме ця знахідка може бути доказом існування життя на Червоній планеті.

Органічні молекули метану були виявлені марсоходом Curiosity на Марсі; марсохід, якому належить відкриття, останні п'ять років їздить по червоній планеті і займається аналізом складу атмосфери Марса, повідомляє Reuters.

Вчені NASA вважають, що саме ця знахідка може бути доказом існування життя на Червоній планеті; на Землі частину цього газу виробляють мікроорганізми. Метан був виявлений на дні пересохлого озера, в осадових породах віком близько трьох мільярдів років.

"Враховуючи присутність органіки на його дні (мова йде про дно кратера Гейл, де 3,5 млрд років тому, швидше за все, знаходилося озеро, - ред.), тепер питання про існування марсіанського життя стало ще актуальнішим", - заявляє планетолог з університету Утрехта Інге Кейт.

Також з'ясувалося, що під час марсіанського літа рівень метану вище, ніж взимку, і концентрація газу в атмосфері змінюється від сезону до сезону.

На думку вчених, газ утворюється у нижніх шарах марсіанського ґрунту. Цілком імовірно, що він з'явився на Марсі у результаті діяльності мікробів або ж геотермальних процесів. Скептики, однак, стверджують, що метан привезли з Землі.

27 травня міжнародна група вчених провела комплексний аналіз поверхні Марса і виявила скам'янілості, у яких, імовірно, могли зберегтися сліди життя. За словами дослідників, виявлені ними поклади заліза нагадують залишки на Землі, у яких знаходилися копалини.

У вересні 2015 року фахівці NASA провели прес-конференцію, під час якої розповіли про те, що знайшли свідчення існування рідкої води на поверхні Марса. Пізніше агентством було представлене анімаційне відео, яке моделює рух потоків води на Червоній планеті.