UA / RU
Підтримати ZN.ua

На Марка Цукерберга подали до суду колишні співробітники компанії, яка займається домашніми справами

Одного із помічників бізнесмена звинувачують у сексуальних домаганнях.

На засновника Facebook Марка Цукерберга та його дружину Прісциллу Чан подали до суду двоє колишніх співробітників компанії, яка займається їхніми домашніми справами. Позов стосується сексуальних домагань та дискримінації всередині їхніх сімейних компаній, повідомляє Business Insider.

Позови подали колишній асистент з безпеки та людина, яка керувала домашнім господарством Цукерберга та Чан. Пару звинувачують у порушенні умов праці, а також расистських та гомофобських висловлюваннях з боку одного із помічників Цукерберга. Позов стосується компаній, які займаються сімейними справами пари - від охорони та домашнього персоналу до відпочинку та повсякденного життя.

Відповідачами виступають особисто Цукерберг та Чан, а також помічники бізнесмена та їхня сімейна компанія. Зазначається, що вперше внутрішні справи сімейної компанії будуть розглянуті в суді та винесені на загальний огляд, оскільки для Цукерберга одним із пріоритетів є таємність та конфіденційність.

Читайте також: Facebook планує змінити назву – ЗМІ

В основі позову лежать звинувачення, висунуті колишньому голові служби безпеки Ліаму Буту, який звільнився із сімейної компанії після того, як у 2019 році з'явилися перші повідомлення про скарги працівників на нього. Позивачами виступають асистент з безпеки Мія Кінг, яка працювала на сімейну пару у 2018-2019 роках, та менеджер, який керував домашнім господарством у 2017-2019 роках, який у документах фігурує як Джон Доу (ім'я та прізвище, що використовуються для позначення невідомої особи або людини, яка не хоче розкривати свою особистість – ред.). Позивачі стверджують, що багаторазово зазнавали домагань з боку Бута, який також дозволяв собі расистські та гомофобські коментарі. Кінг – темношкіра жінка та член ЛГБТ-спільноти, а Доу – гей та людина з особливими потребами.

Бут регулярно робив зауваження про стать і расу Кінг, у тому числі називаючи її «гетто», а також стверджував, що її найняли тільки тому, що Chan Zuckerberg Initiative зобов'язала його найняти темношкіру жінку.

За словами Кінга, Бут також дозволяв собі расистські коментарі у бік Чан, а також ображав співробітника-гея. Доу стверджує, що Бут коментував його сексуальність, а також плескав його в області паху під час робочого заходу в суші-ресторані, свідками чого було кілька людей.

Водночас звинувачення на адресу Цукерберга та Чан обмежуються їхньою роллю як роботодавців. Обидва позивачі стверджують, що їм не надавали необхідних перерв і не оплачували понаднормову роботу. Відомостей про те, що подружжя особисто ображало когось, немає.

Позов також збігся з несприятливим періодом для Цукерберга, оскільки нещодавно американські ЗМІ опублікували «досьє Facebook», в якому розкриваються внутрішні документи компанії.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

У вересні WSJ з посиланням на внутрішні документи Facebook повідомив, що у соцмережі є «білі списки» користувачів, яким дозволено порушувати правила. Крім того, видання опублікувало матеріал, в якому йшлося про те, що керівництво компанії знає, що Instagram «токсична» для підлітків.