UA / RU
Підтримати ZN.ua

На Водохрещу Землю може накрити магнітна буря

Вона стане результатом "закрученого" викиду на Сонці.

Вчені прогнозують, що цього тижня, 19 січня, Землю може накрити магнітна буря. Як свідчать дані сайту відстеження космічної погоди Spaceweather, вона буде слабкою, класу G1.

Магнітна буря буде пов'язана з корональним викидом маси, який стався на Сонці. Його джерелом стала пляма AR3182, яка викинула «закручений» потік плазми.

Читайте також: NASA показало чотири місяці життя Сонця за одну годину

Наголошується, що спостерігачі у високих широтах зможуть спостерігати північне сяйво, коли потік заряджених частинок ударить по магнітосфері планети.

Магнітні бурі – це обурення геомагнітного поля Землі з різною тривалістю та інтенсивністю. Вони пов'язані з потоками заряджених частинок, які викидає Сонце. Магнітні бурі можуть викликати перебої в роботі зв'язку, а також впливати на самопочуття літніх та метеозалежних людей. Зокрема, вони можуть відчувати головний біль, запаморочення, нудоту, біль у суглобах, втому, безсоння.

Нагадаємо, 10 січня на Сонці зафіксували потужний спалах. Він став вже третім спалахом класу Х минулого тижня, їхніми джерелами були різні сонячні плями.