UA / RU
Підтримати ZN.ua

На гігантській кометі з хмари Оорта зафіксували спалах активності

Очікується, що через дев'ять років комета підійде на мінімальну відстань до Сонця.

Група астрономів на чолі з Майклом Келлі з Мерілендського університету за допомогою наземних телескопів зафіксувала спалах активності на кометі C/2014 UN271 (Бернардінеллі-Бернштейн) з хмари Оорта. Через це яскравість об'єкта збільшилася, повідомляє N+1.

Комету відкрили в червні цього року під час аналізу даних Dark Energy Survey. Спочатку вчені припустили, що це карликова комета, але пізніше у неї виявили кому і активність. Діаметр ядра об'єкта оцінюється в 100 кілометрів, що робить його рекордсменом серед відомих комет.

Орбіта комети дуже витягнута, найвіддаленіша від Сонця її частина знаходиться в хмарі Оорта. Очікується, що в 2031 році вона максимально зблизиться з нашою зіркою, опинившись між орбітами Урана і Сатурна.

Телескопи мережі Лас-Кубрес в період з 9 по 10 вересня зареєстрували новий спалах активності на кометі. За цей час її блиск збільшився з 19,57 до 18,92 зоряної величини. Додаткові спостереження, проведені 11 вересня, підтвердили зростання яскравості комети, на той момент її блиск становив 19,02 зоряної величини. На поточний момент комета знаходиться на відстані 19,398 астрономічних одиниць від Землі.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Астрономи застали чорну діру середньої маси за «пожиранням» зірки

У лютому планетологи підтвердили відкриття найдальшого відомого на даний момент об'єкта Сонячної системи. Він отримав офіційне позначення 2018 AG37.