UA / RU
Підтримати ZN.ua

На дні Індійського океану знайдено залишки стародавнього континенту

Виявлені залишки Арголанда простягаються майже на 5 кілометрів.

В Індійському океані вчені виявили роздроблені залишки Арголанда – континента віком 155 млн років, який завширшки був приблизно таким, як США, передає Phys.org.

"Пошук Арголанда виявився непростим завданням. Ми витратили сім років на те, щоб зібрати цю головоломку воєдино", – пишуть геологи у препринті дослідження, опублікованому в науковому журналі Gondwana Research.

Вважається, що Арголанд відокремився від Австралії наприкінці юрського періоду, коли по Землі ходили брахіозаври та стегозаври. Упродовж тисячоліть він дрейфував у бік Південно-Східної Азії, а потім остаточно пішов під воду.

Про потенційне існування материка свідчить, зокрема, утворення абісальної рівнини Арго, вважають вчені.

Нідерландські геологи виявили сліди зниклої суші у вигляді тектонічних "мегаблоків", які розкидані по дну океана і вкраплені в невеликі острови.

Читайте також: На Урані вперше зафіксовано інфрачервоне полярне сяйво

За словами дослідників, частини континенту, який колись тягнувся на 3 тисячі миль, були "приховані під зеленими джунглями значної частини Індонезії та М'янми".

Використовуючи ці залишки, геологи змогли скласти докладну карту повільного руйнування Арголанда.

Вчені припускають, що в пізньому тріасовому періоді материк, мабуть, розпався на архіпелаг, частини якого згодом пішли під воду.

Раніше ми розповідали про материк Зеаландія, який вчені виявили під водами Тихого океану в 2017 році.