UA / RU
Підтримати ZN.ua

На березі Каспійського моря знайшли найбільший зсув Землі

Середньорічна швидкість зісковзування матеріалу становить 2,5 сантиметра на рік.

Вчені з Франції і Туреччини виявили на узбережжі Каспійського моря найбільший активний зсув Землі. Як повідомляє N+1, він тягне в море 10 кубічних кілометрів матеріалу. Середньорічна швидкість зісковзування становить 2,5 сантиметра на рік, але вона не постійна і залежить від рівня води в басейні.

Великі зсуви на суші (>0,1 кубічних кілометрів) зазвичай сходять зі схилів гір в тектонічно або вулканічно активних регіонах. Зміщення порід викликають сейсмічні поштовхи, виверження вулканів або зливи. Найбільший зсув на очах людей з'їхав під час виверження Сент-Хеленс в 1980 році, коли під час обвалення північного схилу вулкана три кубічних кілометра матеріалу зісковзнула в долину. Але гігантські сповзання можуть відбуватися і за межами гірських поясів на пологих схилах. Вони як правило пов'язані зі змінами рівня моря.

Каспійське море - найбільша у світі безстічна водойма, ізоляція від Світового океану зробила його залежним від надходження води з суші і атмосферних опадів. Ранньохвалинська трансгресія Каспійського моря була найбільшою в регіоні за останні 125 тисяч років. Рівень води зріс до 50 метрів, і Каспій почав перетікати в Чорне море. Трансгресія підмила плато на території сучасних Казахстану і Туркменістану і викликала зміщення гірських порід на берегах. Сьогодні зсуви виражені в рельєфі у вигляді терас на узбережжі, наприклад, в мілководній затоці Кара-Богаз-Гол. До недавнього часу вчені вважали ці зсуви малорухомими реліктами трансгресії.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Тепер же вчені вирішили вивчити динаміку східних берегів Каспію, вони проаналізували 354 радіолокаційних знімки затоки Кара-Богаз-Гол, які були зроблені в 2014-2020 роках. Увагу дослідників привернув активний зсув на східному березі затоки. Обсяг задіяних порід склав 10 кубічних кілометрів, нестабільна ділянка берега витягнута на 25 кілометрів і врізана в сушу на п'ять кілометрів. Масштабним схиловим процесам сприяє і будова території: тут блоки вапняку зісковзують по пластах глин.

Читайте також: Зсув виніс в морі вісім будинків у Норвегії

Зсув з'їжджає в море зі швидкістю 2,5 сантиметра на рік. Швидше за все рух відбувається в квітні і травні, коли рівень води в затоці досягає річного максимуму.