UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мозкові імпланти Neuralink планують встановлювати людям з 2022 року: хто першим отримає чіп

Чіпи Neuralink допоможуть не тільки людям із серйозними захворюваннями, але й відкриють нові можливості у розвагах.    

Нейротехнологічна компанія Neuralink планує почати встановлювати свої чіпи Link людям у 2022 році, заявив її засновник Ілон Маск (який також володіє компаніями SpaceX, Tesla, The Boring Company, PayPal та іншими), передає Business Insider.

Насамперед чіп призначений для медичних цілей: допомогти повернутися до нормального життя людям із хворобами мозку та спини, наприклад – відновити можливість рухатися для паралізованих, повернути зір сліпим, нормалізувати гормональне фон для людей з депресією.

Наступні, "фантастичні" плани - транслювати музику прямо в мозок, підвищувати розумові здібності та навіть давати можливість телепатичного спілкування за наявності чіпа у кожного співрозмовника.

«Neuralink добре працює на мавпах, в результаті численних тестів ми підтверджуємо, що пристрій Neuralink безпечний та надійний, і його можна безпечно видалити», - сказав Маск виданню The Wall Street Journal.

За словами Маска, першими імплант отримають люди з тяжкими травмами спинного мозку, такими як тетраплегія та квадріплегія. На даний момент компанія чекає на схвалення FDA (Управління із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США). Маск підкреслив, що стандарти Neuralink для імплантації пристрою значно вищі, ніж вимагає FDA.

"Прогрес прискориться, коли наступного року у нас з'являться пристрої на людях (з мавпами важко обговорювати деякі нюанси)", - ще раз підтвердив плани Маск у Твіттері.

Читайте також: Вперше в світі чоловіку встановили протез ока, надрукований на 3D-принтері

Презентацію чіпа Link 0.9, а також робота-хірурга для його імплантації Ілон Маск провів у серпні 2020 року. Тоді чіпи були встановлені у мозок свинок. У квітні Neuralink показала, як мавпа з імплантом грає у відеоігри.

Neuralink – не єдина компанія, яка розробляє технологію інтерфейсу мозку. У липні біотехнологічна фірма Synchron, що складається з 20 осіб, одержала схвалення FDA для початку тестування на людях.