UA / RU
Підтримати ZN.ua

Може вимерти: вчені назвали вид, надто повільний для боротьби зі змінами клімату

Тварини не можуть пристосуватися до змін.

Лінивці можуть вимерти через зміни клімату

Лінивці можуть вимерти через зміни клімату

Вчені заявили про те, що лінивців Центральної та Південної Америки чекає похмуре майбутнє в умовах змін клімату. При цьому, найбільше постраждають тварини, які живуть на великій висоті, повідомляє SciTechDaily.

Дослідження показує, що низький рівень метаболізму лінивців та нездатність справлятися з підвищенням температури можуть призвести до їхнього вимирання до 2100 року. Постраждають насамперед лінивці у високогірних регіонах, нездатні мігрувати у більш прохолодні райони чи збільшити споживання їжі задоволення більш високих енергетичних потреб.

Читайте також: Доісторичний перепис: зміни клімату призвели до різкого зниження чисельності стародавніх людей

За словами дослідників, лінивці, які живуть у високогірних районах, при підвищенні температури переживають різке підвищення швидкості метаболізму. Лінивці ж із низин, хоч і краще пристосовані до вищих температур, ініціюють метаболічну депресію як механізм виживання, коли температура перевищує їхню зону комфорту, відому як «термічно активна зона».

За прогнозами, до 2100 року температура в місцях проживання лінивців підніметься на два-шість градусів за Цельсієм. Тому лінивці з високогірних районів зіштовхнуться із серйозним метаболічним навантаженням. Їхня обмежена здатність до переробки енергії у поєднанні з мінімальною географічною гнучкістю може перешкодити їм пристосуватися до потепління клімату.

Ще однією проблемою є низька швидкість перетравлення їжі. У лінивців вона майже в 24 рази нижча, ніж у інших ссавців схожого розміру. Будь-яке збільшення метаболічних потреб через зміну клімату не зможе бути задоволене простим збільшенням кількості споживаної їжі. Через це лінивці не зможуть підтримувати енергетичний баланс.

Дослідження передбачає, що в той час як рівнинні лінивці можуть впоратися, змістивши свої ареали на вищі висоти, високогірні лінивці географічно обмежені і такої можливості у них немає. Біологічна негнучкість у поєднанні зі збільшеними метаболічними потребами може призвести до кризи виживання цих популяцій.

Раніше вчені заявили про те, що людство наближається до порушення сьомого планетарного кордону з дев'яти, а можливо, вже й перетнуло його. У заяві дослідників говориться, що «закислення океану наближається до критичного порога», особливо у вищих широтах.