UA / RU
Підтримати ZN.ua

Морські равлики здатні регенерувати все тіло з відокремленої голови

Голова відрощує нове тіло, харчуючись за рахунок «вкрадених» у водоростей систем фотосинтезу.

Японські вчені з'ясували, що молюски Sacoglossa можуть відростити все тіло після відділення голови. Вона робить це, харчуючись за рахунок систем фотосинтезу, які равлики «вкрали» у водоростей, повідомляє Naked science.

Молюски Elysia cf. marginata і E. atroviridis - представники групи мікроскопічних морських черевоногих Sacoglossa, які харчуються, висмоктуючи вміст клітин водоростей. Під час вивчення молюсків вчені помітили, що один з них втратив 80% тіла, але не загинув, а через три тижні відростив нове і продовжив жити, як раніше. Варто відзначити, що нове тіло «відростила» голова, а ось втрачене тіло голову не регенерувало. Схожі процеси дослідники спостерігали і в інших випадках.

Поки механізми, які лежать в їхній основі, незрозумілі. Більш того, неясно було, за яких обставин равлик втратив тіло. Вчені припускають, що таким чином молюски можуть не тільки тікати від хижаків, а й позбуватися від паразитів, просто «скидаючи» старе тіло і змінюючи його на нове.

Дослідники також з'ясували, що до регенерації здатні тільки молоді особини. Голова старих тварин могла виживати до 10 днів, а потім гинула. Один з піддослідних молюсків вдало виростив нове тіло і після другого відділення голови. Але втретє такий «трюк» не зміг повторити жоден з піддослідних.

Регенерація вимагає колосальних витрат енергії, а добувати їжу сама голова не здатна. Однак тут їй на допомогу приходить клептоплапстія - здатність «красти» хлоропласти водоростей і накопичувати їх у власних тканинах. Це дозволяє молюскам отримувати енергію звичайним фотосинтезом і поступово відрощувати втрачене тіло.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Вчені дізналися, як восьминоги сприймають біль

Раніше вчені з'ясували, що семирукі восьминоги навчилися полювати, використовуючи при цьому жалкі органи мертвих медуз. За свідченням учених, перед тим, як медузи були розірвані на шматки і проковтнуті, були залишені лише ті частини, де містяться активні жалкі клітини.