UA / RU
Підтримати ZN.ua

Модуль «Наука» успішно пристикувався до МКС

Космонавтам ще належить провести перевірку герметичності стикувальних з'єднань.

Новий російський модуль «Наука», який був запущений 21 липня, успішно пристикувався до Міжнародної космічної станції. Як повідомляє «Роскосмос», бортові системи станції і модуля працюють в штатному режимі.

Відзначається, що на ділянці автономного зближення фахівці провели кілька включень двигунів модуля для підняття і корекції його орбіти, а також для виходу в район зустрічі з МКС в розрахунковий час. Протягом 1,5 годин після стикування космонавти проведуть перевірку герметичності стикувальних з'єднань і технологічних комунікацій.

На 18:15 заплановано відкриття люка перехідного відсіку модуля «Звєзда», а потім і люка нового модуля. Після цього екіпаж станції увійде в житлову зону приборно-герметичного відсіку.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Модуль «Пірс» успішно відстикували від МКС і затопили в Тихому океані

Нагадаємо, будувати новий модуль почали ще в 1995 році. Спочатку запуск був запланований на 2007 рік, але його вирішили перенести. У 2013 році в паливній системі модуля виявили металеву стружку. У червні цього року в «Роскосмосі» заявили, що провели випробування модуля, головного обтічника і перехідного відсіку в складі космічної головної частини. Але пізніше були виявлені технічні проблеми, через які запуск знову відклали.

Пізніше в ЗМІ з'явилася інформація про те, що у «Науки» виникли проблеми на орбіті. Зокрема, у модуля були проблеми з паливною системою, а також з включенням двигунів для коригування орбіти.