UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міжнародна космічна станція святкує 20-річчя на орбіті

Перша пілотована місія прибула на МКС 2 листопада 2000 року.

2 листопада 2000 року, через два дні після запуску з космодрому «Байконур», на Міжнародну космічну станцію прибула перша експедиція в складі астронавта NASA Вільяма Шеппарда і космонавтів Російського авіаційно-космічного агентства (тепер «Роскосмос») Юрія Гідзенка та Сергія Крикальова. Після успішної стиковки екіпаж перейшов на станцію і почав її «оживляти», повідомляє NASA.

Перший екіпаж провів на борту МКС чотири місяці. Серед основних завдань космонавтів і астронавта була установка систем життєзабезпечення та зв'язку, а також робота з трьома виїзними екіпажами космічних човників, які продовжували збирати МКС. Перший екіпаж станції повернувся на Землю в березні 2001 року на борту шаттла Discovery, передавши МКС другому екіпажу.

За 20 років існування МКС на її борту було проведено безліч наукових дослідів і досліджень, які неможливо провести в інших умовах. Серед них, наприклад, дослідження хвороби Альцгеймера, Паркінсона, раку, астми і хвороб серця. Експерименти на МКС також дозволили вченим зрозуміти, яким чином тіло людини реагує і змінюється в умовах мікрогравітації.

Екіпаж МКС навчився вирощувати їжу в космосі. Так, в 2015 році астронавтам вперше вдалося виростити на МКС салат, а зараз вони займаються вирощуванням редису.

У 2018 році на МКС було отримано п'ятий стан матерії - конденсат Бозе-Ейнштейна. На Землі вченим вдалося домогтися цього стану 25 років тому, а два роки тому конденсат Бозе-Ейнштейна одержали в Лабораторії холодного атома на МКС.

Екіпаж МКС також має можливість спостерігати за Землею з унікального ракурсу. Завдяки безлічі унікальних приладів астронавти і космонавти вивчають водойми, масиви суші, рослинність і атмосферу нашої планети. Крім того, завдяки унікальному положенню екіпаж станції є одним з активних учасників попередження і реакції на стихійні лиха на Землі.

На борту Міжнародної космічної станції в даний час продовжує роботу екіпаж 64-ої тривалої експедиції в складі космонавтів «Роскосмосу» Сергія Рижикова, Сергія Кудь-Сверчкова і астронавта NASA Кетлін Рубінс. На листопад цього року заплановано запуск місії SpaceX Crew-1 - до нинішнього екіпажу приєднаються астронавти Майкл Хопкінс, Віктор Гловер, Шеннон Уокер і Соїті Ногуті.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: NASA назвало нову дату запуску корабля Crew Dragon

У 2019 на МКС було зафіксовано невеликий витік повітря. У серпні та вересні цього року екіпаж станції двічі закривав люки в модулях, щоб перевірити їхню герметичність. Пізніше вдалося з'ясувати, що джерело витоку знаходиться в російському модулі "Звезда".