UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міноборони Литви знайшло вбудований цензор у смартфонах Xiaomi

Користувачам заборонено писати «Свободу Тибету» і «Голос Америки».

Національний центр кібербезпеки при Міністерстві оборони Литви проаналізував смартфони трьох китайських виробників і виявив вбудований цензор в пристроях компанії Xiaomi. Так, на сайті центру йдеться, що вбудовані додатки на смартфоні Xiaomi Mi 10T 5G періодично отримують список заблокованих слів.

На момент проведення дослідження цей список включав 449 слів або їхніх комбінацій з використанням китайських ієрогліфів. Серед них - «Вільний Тибет», «Голос Америки», «Демократичний рух», «Прагнення незалежності Тайваню» та інші.

Дослідники відзначають, що функція цензора була відключена на смартфонах, проданих в Литві. Разом з тим, вони отримували оновлення списку заборонених слів. На пристроях передбачена можливість віддаленої активації цієї функції в будь-який момент без відома користувача. Після активації пристрій починає аналіз завантаження контенту. Існує ймовірність також, що існує список заборонених слів, складений латиницею.

Фахівці також проаналізували смартфони Huawei P40 5G і OnePlus 8T 5G. Виявилося, що Huawei може передавати метадані користувачів в інші країни.

Заступник міністра оборони Литви Маргіріс Абукявічюс закликав державні відомства відмовитися від смартфонів китайських виробників і не купувати їх в подальшому.

Як зазначає Reuters, в Xiaomi відмовилися коментувати інформацію, озвучену Міністерством оборони Литви.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Суд зобов'язав Міноборони США виключити Xiaomi з "чорного списку"

Раніше компанія Xiaomi почала блокувати свої смартфони у користувачів з регіонів і країн, що потрапили під санкції Заходу. З проблемами зіткнулися жителі Куби, Ірану, Сирії, Північної Кореї, Судану та окупованого Росією Криму.