UA / RU
Підтримати ZN.ua

Метеорний потік Драконіди: коли можна побачити зірки, що падають із «хвоста Дракона»

Пік зорепада припаде на 8-9 жовтня.

Драконіди досягнуть піку 8-9 жовтня

Драконіди досягнуть піку 8-9 жовтня

Цього тижня жителі Землі зможуть побачити пік метеорного потоку Драконіди. Найбільша кількість «зірок, що падають» очікується 8 і 9 жовтня, повідомляє Live Science.

Хоча Драконіди не можна назвати найкрасивішим зорепадом року, вони все ж таки особливі. Ця особливість полягає в тому, що більшість метеорних потоків краще спостерігати в досвітній час. Драконіди ж видно у будь-який час після настання темряви.

Читайте також: Затемнення та зорепади: найцікавіші астрономічні явища 2024 року

Радіантом зорепада є сузір'я Дракона. Це навколополярне сузір'я, тобто воно "обертається" навколо Полярної зірки і завжди видно в Північній півкулі при ясному небі.

За даними Американського метеорного товариства, Драконіди — це змінний метеорний потік, що означає, що очікується скромна поява зірок, що падають, з невеликою ймовірністю сильної активності. Відповідно до EarthSky.org, на піку можна спостерігати до 10 «падаючих зірок» на годину.

Цього року пік метеорного потоку настане у сприятливий час. 8 жовтня буде видно півмісяць, що росте, з Венерою на заході, яка зайде через кілька годин після заходу сонця. Тобто, місячне світло не заважатиме спостереженням.

Метеорний потік Драконіди можна спостерігати, коли Земля проходить крізь хмару уламків комети 21P/Giacobini-Zinner. Вона проходить через Сонячну систему і перетинає орбіту нашої планети раз на 6,5 років.

Нагадаємо, у липні жителі Землі могли спостерігати «подвійний» зорепад. Свого піку досягли метеорні дощі Альфа-Капрікорніди та південні дельта-Акваріди.