UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мешканці Помпей помирали у «жахливих муках» – вчені

Археологи знайшли два нові скелети у місті.

Археологи знайшли в Помпеях скелети чоловіка та жінки

Археологи знайшли в Помпеях скелети чоловіка та жінки

Археологи виявили у стародавньому місті Помпеї скелети чоловіка та жінки, які померли, коли шлейфи від виверження Везувію зруйнували місто понад 2000 років тому. І ця знахідка проливає світло на останні хвилини життя людей, які намагалися втекти з міста, повідомляє Live Science.

Помпеї були жвавим містом на південь від сучасного Неаполя. Місто розташовувалося на відстані близько 10 кілометрів від Везувію, коли почалося виверження вулкана в 79 році нашої ери, в ньому мешкало приблизно 10-20 тисяч людей. Вважається, що дві тисячі з них загинули від пірокластичного потоку – гарячого вулканічного газу, лави та попелу – протягом 20 хвилин після контакту.

Читайте також: Археологи знайшли у Помпеях дитячі малюнки

"Навіть через два тисячоліття ми стикаємося зі стражданнями і муками загиблих людей, і наш обов'язок - поставитися до них з чуйністю і точністю", - заявив Габріель Цухтрігель, археолог і директор Археологічного парку Помпеї.

Скелети двох людей було виявлено в кімнаті розміром 2,8 на 3,5 метра в будинку, розкопки якого почалися 2023 року. Незважаючи на відносно невелику площу, розкопки були складними. Оскільки скелети та предмети, що збереглися тут, були дуже крихкими, завдання «вимагало скрупульозної мікромасштабної розкопки та роботи з видалення».

Скелет жінки лежав біля ліжка з декількома коштовностями, включаючи золоті, срібні та бронзові монети та пару золотих та перлинних сережок. У неї також був ключ, мабуть, від скрині, яка стояла недалеко. Швидше за все, вона намагалася дістати цінні речі перед тим, як втекти. Вчені провели аналіз лобкових кісток та зубів жінки та з'ясували, що на момент смерті їй було 35-40 років.

Молодому чоловіку, скелет якого знайшли, на момент смерті було 15-20 років, він був розчавлений стіною, що впала, і опинився в пастці в іншому кутку кімнати в дуже тісному просторі. Ймовірно, він загинув біля входу в кімнату. Відносини між чоловіком та жінкою невідомі.

Крім ліжка та скрині, археологи знайшли триногий табурет та дерев'яний сервізний стіл з мармуровою стільницею, завалений скляним, бронзовим та керамічним посудом та лампами.

«Можливість розпізнати жертв та їхній вибір шукати притулок чи спробувати втекти, забрати з собою певні предмети та залишити інші, розкриває спільні риси людства. Іноді ми забуваємо, що для древніх катастрофа мала бути ще більш жахливою і немислимою, ніж ми можемо собі уявити сьогодні, враховуючи, що вони не розуміли точно, що таке вулкани або що спричиняє землетруси», — заявили археологи.

Раніше археологи виявили в Помпеях банкетний зал із чорними стінами, на які були нанесені фрески із зображеннями героїв Троянської війни. Вчені називають цю «чорну кімнату» як одне з найдивовижніших відкриттів, які вдалося зробити під час археологічних розкопок на півдні Італії.