UA / RU
Підтримати ZN.ua

Медики зможуть визначити ризик смерті від майбутніх інфекційних захворювань за аналізом крові

Вчені виявили в крові людей біомаркери запальних процесів.

Американські вчені представили простий аналіз крові, який дозволяє визначити, чи помре здорова людина від інфекційних захворювань, наприклад, від пневмонії, в наступні 14 років.

Вчені провели обстеження 10 тисяч добровольців. Це дозволило їм визначити побічний продукт запальних процесів – біомаркери GlycA. Високий показник GlycA в крові є наслідком уповільнених інфекційних захворювань або аномальної активності імунних реакцій. Пов'язані з ним запальні процеси роблять людину більш уразливою до небезпечних інфекцій.

Серед на перший погляд здорових індивідів підвищений рівень GlycA 9 (який зберігається протягом багатьох років) поєднувався з безліччю запальних цитокінів, а також експресією генів, що вказують на підвищену активність нейтрофілів (тип лейкоцитів). Все це - ознаки хронічної запальної реакції всередині організму. Крім того, аналіз лікарняних записів та свідоцтв про смерть показав, що підвищений GlycA посилює ризик тяжких інфекцій, насамперед пневмонії і зараження крові.

Раніше повідомлялося про те, що вчені припустили регенерацію зубів у дорослої людини. До таких висновків вони прийшли в результаті дослідження сухопутних риб цихид.