UA / RU
Підтримати ZN.ua

Математик визначив імовірність загибелі героїв "Гри престолів"

Ймовірність смерті Дейенеріс Таргаріен становить 91%.

Студент Центрально-Європейського університету в Будапешті Мілан Яносов за допомогою комп'ютерного моделювання склав графічну мережу, яка ілюструє відносини між ключовими героями серіалу "Гра престолів" і допомагає передбачити ймовірність смерті кожного з них. Результати досліджень вченого були опубліковані на сайті університету.

У ході дослідження вчений використовував субтитри до серій, які були розбиті на 600 сцен з діалогами. Отриманий в результаті граф включає в себе 400 вершин і 3000 ребер. Представники "Великих будинків" були пофарбовані у відповідні кольори, наприклад, синій - для Старків і червоний - для Ланністеров, а інші діючі особи – у сірий.

Як підкреслює Яносов, створений граф дозволяє розглянути особливості внутрішнього устрою соціуму "Гри престолів". Зокрема, він вказує на особливу роль Тіріона, як сполучної ланки між Дейенеріс і будинком Ланністеров.

Central European University

Вчений також склав рейтинг ще живих персонажів серіалу, загибель яких може статися в останніх епізодах. Згідно з підрахунками, найбільш імовірна смерть Тиени Сенд, однієї з позашлюбних доньок принца Обериніна Мартелла, яка загине з імовірністю 0,95. На другому місці розташовується Дейенеріс Таргаріен, ймовірність її смерті становить 0,91. Ймовірність загибелі Тіріона – 0,52, Джона Сноу – 0,45, Серсеї – 0,35. А з найменшою долею ймовірності - 0,05 - загине Теон Грейджой.

Перший епізод сьомого сезону "Гри престолів" був показаний на каналі НВО 16 липня. Він став найпопулярнішою прем'єрою серед усіх проектів каналу: його подивилися 16,1 мільйона осіб.