UA / RU
Підтримати ZN.ua

Марсохід Perseverance записав звук польоту вертольота Ingenuity

Це перший випадок в історії, коли один апарат записав звук іншого не на Землі.

NASA опублікувало запис звуків, які видає вертоліт Ingenuity під час польоту на Марсі. Запис зробив марсохід Perseverance.

Як підкреслили в агентстві, це перший випадок в історії, коли апарат, який знаходиться на іншій планеті, записав звуки іншого апарату. На запис потрапили звуки Ingenuity під час четвертого польоту на Марсі, який вертоліт здійснив 30 квітня.

У момент зльоту Perseverance знаходився на відстані 80 метрів від вертольота, тому команда місії не була впевнена в тому, що його мікрофон зможе вловити і записати звуки. Навіть під час польоту, коли лопаті вертольота обертаються на швидкості 2537 обертів на хвилину, звуки розмиваються розрідженою атмосферою Марса.

Фахівці, які отримали запис, зробили звук більш легким для прослуховування, виділивши 84-герцовий звук лопаті вертольота, зменшивши частоти нижче 80 і вище 90 герц, збільшивши гучність сигналу, що залишився. Деякі частоти були обрізані, щоб посилити гудіння Ingenuity, яке стає найбільш гучним, коли вертоліт проходить в поле зору камери.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

NASA · Listen to NASA's Ingenuity Mars Helicopter in Flight

Читайте також: Вулкани Марса все ще можуть бути активними – вчені

Марсохід Perseverance здійснив посадку на червоній планеті 18 лютого. Перший політ вертольота Ingenuity відбувся 19 квітня. Його робота розрахована на 31 день. Апарат має здійснити як мінімум чотири польоти, в ході яких вестиметься аерофотозйомка навколишньої  місцевості.