UA / RU
Підтримати ZN.ua

Марсохід NASA показав сонячне затемнення на Червоній планеті

На Сонце впала тінь Фобоса.

Perseverance сфотографував сонячне затемнення на Марсі

Perseverance сфотографував сонячне затемнення на Марсі

Марсохід Perseverance передав на Землю фото сонячного затемнення, яке він спостерігав на Червоній планеті 30 вересня. Як повідомляє Space.com, на отриманих знімках можна побачити тінь супутника Марса Фобоса, яка частково закриває сонячний диск.

Фобос, на відміну від Місяця, не має чіткої сферичної форми. Його форма неправильна, як у астероїда, і чимось нагадує картоплину. Розміри Фобоса становлять 27 на 22 на 18 кілометрів, він обертається дуже близько до Марса, на відстані лише 6000 кілометрів. Оберт навколо планети він здійнснює лише за один день.

Читайте також: Зникла атмосфера Марса може «ховатися на видноті»: що з'ясували вчені

Хоча Фобос і виглядає як астероїд, він їм не є. Насправді його походження залишається однією з найбільших загадок. Деякі вчені виключили можливість того, що Фобос є захопленим астероїдом через його ідеальну орбіту. Якби гравітаційне тяжіння Марса зачепило астероїд, що проходив повз, викрадений об'єкт, ймовірно, мав би нерегулярну орбіту.

Сучасні теорії про походження Фобоса та його "друга" Деймоса розглядають певну форму акреції: або з матеріалу, що залишився, коли формувався Марс, або що виник у результаті катастрофічного зіткнення Червоної планети з іншим небесним тілом.

Нові фотографії – не вперше, коли Perseverance вдалося спостерігати сонячне затемнення на Червоній планеті. Попередні такі знімки він зробив у квітні 2022 року та лютому 2024 року. Але Perseverance – не перший ровер, який спостерігав затемнення зірки на Марсі. Марсоходи Spirit та Opportunity спостерігали сонячні проходження Фобоса у 2004 році, а Curiosity записав перше відео одного з них у 2019 році.

Нагадаємо, нещодавно Perseverance вразив команду дослідників новою знахідкою. Він виявив чорно-білий смугастий камінь, не схожий на жодний інший, знайдений на Марсі.