UA / RU
Підтримати ZN.ua

Марсіанський вертоліт розгорнув свої лопаті на Червоній планеті

Перший політ вертольота може відбутися вже 11 квітня.

Вертоліт Ingenuity, який знаходиться на Марсі, вперше розгорнув свої лопаті, перебуваючи за межами Землі. Апарат готується до першого польоту, який відбудеться не раніше 11 квітня, повідомляє Space.com.

«Лопаті вертольота Ingenuity розблоковані і готові до випробувань. Далі ми вперше запустимо їх на низькій швидкості в умовах Червоної планети», - заявили фахівці місії.

Процес підготовки Ingenuity до першого польоту йде дуже повільно і обережно через те, що він прибув на Марс в складеному стані. Після того, як він відокремився від ровера, вертоліт повинен пройти серію розгортань, які допоможуть йому повернутися в нормальний стан. Марсохід Perseverance поставив вертоліт безпосередньо на поверхню Червоної планети і від'їхав, щоб дати можливість сонячним панелям апарату почати постачати йому енергію.

Розгортання лопатей важливий крок на шляху до першого польоту. NASA запустить їх на швидкості 50 і 2400 оборотів на хвилину, щоб перевірити готовність до польоту.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Апарат InSight зафіксував два сильних марсотруси

Раніше марсохід Perseverance за допомогою своєї роботизованої руки зробив «селфі» на Червоній планеті, на яке потрапив і Ingenuity. У момент знімка ровер знаходився на відстані чотирьох метрів від вертольота.