UA / RU
Підтримати ZN.ua

Марсіанський вертоліт успішно пережив першу ніч на Червоній планеті і зробив фото

Температура в кратері Джезеро може опускатися до -90 градусів Цельсія.

Вертоліт Ingenuity успішно пережив першу ніч після відділення від марсохода Perseverance. Як повідомляє CNN, це стало важливою віхою в житті маленького дрона.

Температура в кратері Джезеро, де знаходяться вертоліт і марсохід, вночі може опускатися до -90 градусів Цельсія. Це може привести до пошкодження електричних елементів і батарей, необхідних для польоту. Тому успішна «ночівля» після відділення від «живота» Perseverance, на якому Ingenuity прибув на Марс, є важливою для успіху місії.

«Це перша ніч, яку Ingenuity провів на Марсі. Тепер ми отримали підтвердження, що ми підібрали правильну ізоляцію, відповідні обігрівачі і достатньо енергії в батареї, щоб пережити холодну ніч, що є справжньою перемогою для команди. Ми раді продовжити підготовку Ingenuity до першого польоту», - завила керівник проєкту вертольота Мімі Аун.

Крім того, вертоліт передав на Землю кольорове фото, яке було зроблено його камерою відразу після відділення від марсохода. На ній можна побачити грунт Червоної планети і два колеса ровера.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

NASA

Читайте також: Апарат InSight зафіксував два сильних марсотруси

Раніше команда місії перенесла перший політ вертольота, тепер він відбудеться не раніше 11 квітня. Фахівці відзначають, що вертоліт розташовується боком і згорнуто особливим чином, тому перед польотом йому необхідно провести серію «розгортань», які допоможуть підготувати Ingenuity до здійснення операції.