UA / RU
Підтримати ZN.ua

Марс і Юпітер поєднаються в «подвійну планету»: як можна спостерігати

Так близько до планети не підходили одна до одної вже два роки.

Марс і Юпітер здаватимуться дуже близькими один до одного

Марс і Юпітер здаватимуться дуже близькими один до одного

У ніч на 14 серпня жителі Землі зможуть побачити одне з найнезвичайніших небесних явищ. За кілька годин до світанку Юпітер і Марс утворюють "подвійну планету", повідомляє Space.com.

При цьому Юпітер буде приблизно в 16 разів яскравішим, ніж Марс. Попри це обидві планети можна буде легко роздивитися неозброєним оком. Червона планета з'явиться трохи вище і лівіше за газовий гігант.

Читайте також: Вчені виявили наявність рідкої води на Марсі — що це означає

Зараз обидві планети перебувають у сузір'ї Тельця, між його «рогами» та неподалік «сердитого ока» - зірки Альдебаран. Зараз колір та яскравість зірки відповідають кольору та яскравості Марса.

Обидві планети зійдуть над північно-східним горизонтом близько першої години ночі і приблизно через годину будуть добре видно неозброєним оком.

Наскільки близько опиняться планети

Під час з'єднання для спостерігачів із Землі планети будуть розділені лише 18 кутовими хвилинами або 0,3 градуса. Це становить лише три п'яті видимого діаметра Місяця.

Таке розділення означає, що обидві планети можуть поміститися в об'єктиві навіть невеликого телескопа. Але Марс все-таки здаватиметься маленьким, а Юпітер – у шість разів більшим. За допомогою телескопа можна буде роздивитися не лише смуги планети, а й чотири її галілеєві супутники. З одного боку від Юпітера розташовуватимуться Іо, Європа та Ганімед, а з іншого – Каллісто.

Раніше вчені заявили про те, що їм, можливо, вдалося розкрити таємницю знаменитої Великої червоної плями на Юпітері. Люди спостерігають за ним упродовж століть, але за цей час гігантський ураган суттєво зменшився. Тепер дослідники знають чому.