UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мамонти Америки вимерли набагато пізніше, ніж вважалося

Гігантські тварини мешкали тут ще п'ять тисяч років тому.

Вчені з Університету Макмайстра, Університету Альберти та Американського музею природної історії заявили про те, що мамонти Америки вимерли набагато пізніше, ніж вважалося. Аналіз грунту, який був зібраний у Канаді, показав, що ці тварини мешкали тут ще п'ять тисяч років тому, повідомляє Phys.org.

У ході дослідження вчені застосували технологію захоплення та збагачення ДНК, яка дозволяє у найдрібніших деталях вивчити рослинний та тваринний світ різних епох. Вони використали зразки ґрунту, які містять мільярди мікроскопічних геномних послідовностей тварин та рослин.

Читайте також: Американський стартап планує «воскресити» мамонтів протягом декількох років

Вчені прагнули відтворити екосистеми у різні періоди часу переходу від плейстоцену до голоцену. Це період кліматичних змін, що відбулися 11-14 тисяч років тому, коли, як вважається, вимерли мамонти, мастодонти та шаблезубі кішки.

Аналіз показав, що мамонти та північноамериканські кішки знаходилися під загрозою зникнення ще до настання кліматичної нестабільності. Але вони продовжували існувати навіть після того, як давні люди почали полювати на них. Більш того, аналіз показав, що мамонти та коні жили на території Північної Америки ще п'ять тисяч років тому. До цього вважалося, що мамонти Америки зникли 9700 років тому.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше вчені зі Стокгольмського університету секвенували ДНК 14 шерстистих носорогів і з'ясували, чому вимерли ці тварини. Вважалося, великі тварини давнини вимерли через поширення людей та їхній мисливський спосіб життя, але тепер виявилося, що це не так.