UA / RU
Підтримати ZN.ua

Майже тридцять країн підписали декларацію про "катастрофічну небезпеку" штучного інтелекту — The Guardian

Декларація може стати шаблоном для міжнародної співпраці в майбутньому на тлі активного розвитку ШІ.

Велика Британія, США, ЄС і Китай погодилися, що штучний інтелект становить потенційно катастрофічну загрозу для людства, підписавши першу міжнародну декларацію, присвячену цій технології, повідомляє The Guardian.

Читайте також: Ставлення українців до штучного інтелекту на диво легковажне. Дарма

Двадцять вісім урядів підписали декларацію у перший день саміту щодо питань безпеки ШІ, організованого британським урядом у Блетчлі.

Декларація надає шаблон для міжнародної співпраці в майбутньому, оскільки нові саміти з питань безпеки ШІ вже заплановані в Південній Кореї через півроку і у Франції через рік.

"Існує потенціал для серйозної, навіть катастрофічної шкоди, як навмисної, так і ненавмисної, що випливає з найбільш значних можливостей цих моделей ШІ. З огляду на швидкі і невизначені темпи змін ШІ, а також у контексті прискорення інвестицій у технології, ми стверджуємо, що поглиблення нашого розуміння цих потенційних ризиків і дій, спрямованих на їх усунення, є особливо нагальним", - йдеться у документі.

Прем'єр-міністр Британії Ріші Сунак привітав декларацію, назвавши її знаковим досягненням, яке свідчить про те, що найбільші світові держави в галузі штучного інтелекту погодилися з нагальною необхідністю розуміння ризиків, пов'язаних із цією технологією.

Читайте також: Терористи можуть спробувати використовувати штучний інтелект — попередження глав МІ5 та ФБР

Раніше повідомлялося, що представники провідних демократичних країн "Великої сімки" загалом погодили проект керівних принципів для розробників передових форм штучного інтелекту, сподіваючись пом'якшити пов'язані з цим ризики, такі як переслідування, дезінформація та проблеми з конфіденційністю. 

G7 обговорює необхідність міжнародних стандартів для використання технологій, що швидко розвиваються, таких як ChatGPT на основі штучного інтелекту.

Швидкі темпи розвитку ШІ підкреслили необхідність міжнародних стандартів для управління цією технологією, і багато країн посилили регулювання використання ChatGPT від OpenAI через побоювання, зокрема, щодо конфіденційності.

Читайте також: Словник Collins назвав словом року "штучний інтелект"

ZN.UA запитало українців про їхнє ставлення до штучного інтелекту та рівень взаємодії із технологією. Описуючи отримані результати, Юлія Самаєва констатує, що "Ставлення українців до штучного інтелекту на диво легковажне. Дарма".