UA / RU
Підтримати ZN.ua

Льодовики Кіліманджаро можуть повністю зникнути до 2050 року

Це відбудеться незалежно від того, чи будуть вжиті заходи щодо боротьби зі змінами клімату, чи ні.

Льодовики по всьому світу, включаючи останні, що залишилися в Африці, будуть безповоротно втрачені до 2050 року, свідчать дані звіту ООН. Третина льодовиків, які перебувають у регіонах зі списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, розтануть протягом трьох найближчих десятиліть, повідомляє ВВС.

І це танення відбудеться незалежно від того, чи буде вжито якихось заходів для боротьби зі змінами клімату. Доповідь, що ґрунтується на прогнозах, складених за супутниковими даними, була опублікована напередодні кліматичної конференції, яка відбудеться в Єгипті.

Читайте також: Культурна спадщина у всьому світі знаходиться під загрозою через зміни клімату – вчені

У 50 локаціях, що входять до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, знаходиться 18600 льодовиків. Це майже 10% льодовиків Землі, які розташовуються у туристичних місцях чи регіонах, священних для місцевих жителів. Відступ чи зникнення льодовиків є «одним із найдраматичніших свідчень, що клімат планети змінюється».

Список локацій, льодовики яких можуть зникнути до 2050 року:

У звіті йдеться про те, що танення льодовиків з регіонів всесвітньої спадщини могло бути відповідальним за 4,5% зростання рівня моря, яке спостерігалося у 2000-2020 роках. Ці льодовики втрачають 58 мільярдів тонн льоду щороку, що еквівалентно загальному річному обсягу води, що використовується у Франції та Іспанії разом узятих.

Багато людей залежать від льодовиків як джерел води для побутових потреб і сільського господарства, їхня втрата може призвести до нестачі води в посушливі сезони. Це, у свою чергу, може призвести до проблем з продовольчою безпекою.