UA / RU
Підтримати ZN.ua

Льодовики Гімалаїв до 2100 року можуть втратити 75% льоду

240 мільйонів людей можуть залишитись без питної води.

Льодовики азіатського регіону Гіндукуш-Гімалаї можуть втратити 75% льоду вже до кінця цього століття через глобальне потепління. Це ставить під ризик затоплення та втрати питної води 240 мільйонів людей, які покладаються на льодовики, повідомляє Reuters.

Дослідження провела міжнародна група вчених, яка встановила, що швидкість танення льодовиків системи, в якій знаходяться відомі вершини Еверест та К2, зростає. У 2010-х вони танули на 65% швидше, ніж у минуле десятиліття.

Читайте також: Зміни клімату змушують риб мігрувати до полюсів – вчені

"Ми втрачаємо льодовики, і ми втратимо їх через 100 років", - заявив провідний автор дослідження Філіппус Вестер, вчений-еколог і науковий співробітник Міжнародного центру комплексного розвитку гірських районів (ICIMOD), розташованого в Катманду.

Регіон Гіндукуш-Гімалаї простягається на 3500 кілометрів на території Афганістану, Бангладеш, Бутану, Китаю, Індії, М'янми, Непалу та Пакистану. За словами вчених, при підвищенні середньої температури на 1,5 або 2 градуси Цельсія вище за доіндустріальний рівень регіон втратить 30-50% своїх льодовиків до 2100 року.

Але втрата льоду багато в чому залежить від розташування. При потеплінні на три градуси Цельсія, до чого ми, ймовірно, прийдемо за збереження нинішніх тенденцій, льодовики у Східних Гімалаях, включаючи Непал та Бутан, втратять до 75% свого льоду. При потеплінні на чотири градуси цей показник сягає 80%.

На відміну від Альп або американських Скелястих гір для регіону Гіндукуш-Гімалаї відсутні історичні записи, які могли б показати, зростають чи зменшуються льодовики. Тому вчені прагнуть оцінити, як зміни клімату впливають на Гімалаї.

У 2019 році Сполучені Штати розсекретили шпигунські супутникові знімки льодовиків регіону, зроблені у 1970 році, що дало нову наукову базу.

Подальші досягнення в галузі супутникових технологій за останні п'ять років, поряд з активізацією польових робіт, сприяли кращому розумінню вченими змін, що відбуваються. Новий звіт ґрунтується на даних за грудень 2022 року.

У звіті йдеться, що потоки води в 12 річкових басейнах регіону, включаючи Ганг, Інд та Меконг, ймовірно, досягнуть піку приблизно в середині століття, що матиме наслідки для більш ніж 1,6 мільярда людей, які залежать від цього водопостачання.

Вчені відзначають, що може здатися, що води побільшає через танення льодовиків. Але воно призводитиме до почастішання повеней, а не наповнення постійного потоку.

Багато високогірних громад покладаються на льодовикову воду та талі води для зрошення сільськогосподарських культур. Але час випадання снігу став дедалі нестійкішим, і його випадає менше, ніж раніше. Так, вчені фіксували смерті яків, які влітку йдуть на вищі пасовища. Якщо сніг випадає раніше, ніж зазвичай, їм більше нема де пастися.

Дослідники також зазначають, що мешканці гірських регіонів намагаються переїхати до інших районів.

Раніше вчені з Університету Мена заявили про те, що зміни клімату, спричинені діяльністю людини, негативно впливають на найвищу гору планети – Еверест. За словами дослідників, втрати льоду на горі настільки великі, що за рік губляться запаси, які формувалися протягом кількох років.