UA / RU
Підтримати ZN.ua

Люди еволюціонують швидше, ніж будь-коли, але генетика ні до чого

Культура починає відігравати вирішальну роль в еволюції нашого виду.

Американські вчені заявили про те, що люди почали еволюціонувати швидше, ніж будь-коли в своїй історії. Разом з тим, генетичні мутації вже не вирішують в цьому вирішальну роль, тепер еволюційними змінами рухає культура, повідомляє Live science.

Існуючи в умовах природного відбору, наші предки передавали з покоління в покоління крихітні генетичні мутації, які, в кінцевому підсумку, зробили людьми такими, якими ми є. Але еволюція більше не пов'язана виключно з генами, вважають вчені. Людська культура рухає еволюційними змінами швидше, ніж це вдавалося генетичним мутаціям.

Згідно з новою концепцією, еволюція більше не вимагає генетичних мутацій, які стають поширеними і забезпечують виживання. Тепер роль таких «мутацій» грає засвоєна поведінка, яка передається через культуру. І вчені вважають, що така «культурна еволюція» може впливати на долю людства сильніше, ніж природний відбір.

«Коли вірус атакує вид, зазвичай імунітет до цього вірусу з'являється шляхом генетичної еволюції», - заявив один з авторів дослідження Зак Вуд з Університету Мейна. Але така еволюція працює повільно, більш сприйнятливі особини вмирають, а нові гени можуть передати тільки ті, кому вдалося вижити.

Але сучасним людям більше не потрібно адаптуватися до таких змін на генетичному рівні. Замість цього ми адаптуємося, розробляючи вакцини і інші способи медичного втручання, які є наслідком роботи не однієї людини, а багатьох людей, які спираються на накопичені «мутації» культурного знання. Вчені вважають, що розробляючи вакцини, людська культура покращує свій «колективний імунітет».

І в деяких випадках культурна еволюція може призвести до генетичної. Один із прикладів - сприйняття лактози. Вживання коров'ячого молока спочатку було культурною практикою, яка потім привела до генетичних змін.

Початок концепції культурної еволюції поклав ще Чарльз Дарвін. Він вважав, що певні риси поведінки можуть розвиватися і передаватися потомству, але вчені того часу були впевнені, що поведінкові риси є успадкованими. У новому ж дослідженні вчені заявили про те, що в певний момент людської історії культура почала перехоплювати у генетики контроль над еволюцією. І тепер, за їхніми словами, культурні зміни дозволяють нам розвиватися так швидко, як було б неможливо тільки через генетичні зміни.

Культура з'являється в групах, люди в яких розмовляють, взаємодіють і наслідують один одному. Це дозволяє їм обмінюватися адаптаціями, які вони отримали, набагато швидше, ніж розвиваються відповідні гени. Людина може отримати навички та інформацію у необмеженої кількості людей за невеликий проміжок часу і, в свою чергу, передати цю інформацію іншим людям. І чим більше людей можуть вчитися, тим краще. Великі групи вирішують проблеми ефективніше, ніж маленькі. Конкуренція між групами стимулює їх виробляти адаптації, які допоможуть їм виживати. У міру того, як поширюються нові ідеї, культура виробляє нові риси.

На противагу цьому, одна людина може успадкувати гени тільки від двох батьків і отримати невелику кількість мутацій, які могли з'явитися в їхніх спермі і яйцеклітині. На передачу цих мутацій невеликій кількості дітей йде приблизно 20 років. Тобто, зміни розвиваються набагато повільніше, ніж у випадку з культурною еволюцією.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Вчені знайшли унікальний організм, який проливає світло на еволюцію

Раніше міжнародна група вчених виявила у Homo sapiens гени, які відповідають за творчі здібності. Таких генів не було у неандертальців, що, можливо, перешкодило їм конкурувати з людьми сучасного типу.