UA / RU
Підтримати ZN.ua

Літо 2024-го стало найспекотнішим в історії спостережень

Температура перевищила попередній рекорд на 0,03 градуса Цельсія.

Літо 2024-го встановило новий температурний рекорд

Літо 2024-го встановило новий температурний рекорд

Європейська служба моніторингу клімату Copernicus заявила про те, що літо 2024 стало найспекотнішим в історії спостережень. І це навряд чи когось здивувало, оскільки температурні рекорди встановлював практично кожен із прожитих нами останніх місяців. А попередній рекорд найспекотнішого літа було встановлено минулого року, повідомляє Phys.org.

Середня температура метеорологічного літа в Північній півкулі становила 16,8 градуса Цельсія, що на 0,03 градуса Цельсія вище, ніж минулого літа.

Читайте також: Наслідок змін клімату: на Землю прийшло «пекельне» літо зі смертоносною спекою

Copernicus веде свої спостереження з 1940-х років, але американські, британські та японські записи досягають ХІХ століття і показують, що останнє десятиліття було найспекотнішим з моменту проведення регулярних вимірів і, ймовірно, за останні 120 тисяч років.

Серпні 2024 і 2023 стали найбільш спекотними цими місяцями в історії спостережень із середньою температурою 16,82 градуса Цельсія. Липень став першим місяцем майже за рік, який не встановив рекорд. Але червень 2024 був набагато спекотнішим, ніж червень 2023-го. Тому літо цього року стало найспекотнішим в історії спостережень.

Вчені очікують, що весь 2024 рік загалом стане найспекотнішим в історії спостережень.

"Щоб 2024 рік не став найтеплішим за всю історію спостережень, нам потрібно побачити дуже значне похолодання ландшафту в кілька місяців, що залишилися, що на даному етапі малоймовірно", - заявив директор Copernicus Карло Буонтемпо.

Вчені прогнозують розвиток феномену Ла-Нінья – тимчасового природного охолодження частин центральної частини Тихого океану. Тому, ймовірно, що останні чотири місяці року вже не будуть рекордними. Але дуже малоймовірно, що вони будуть достатньо прохолодними для того, щоб не дати 2024 встановити рекорд.

Цього літа Земля пережила новий найспекотніший день в історії спостережень, який настав відразу ж за попереднім рекордсменом. Служба Copernicus зареєструвала, що 22 липня середня температура планети досягла 17,15 градуса Цельсія.