UA / RU
Підтримати ZN.ua

Креативний проєкт про війну в Україні отримав нагороду у Каннах

В рамках проєкту у «Вікіпедії» публікують фотографії про руйнування українських міст окупантами.

Проєкт Wikitruth від «Українського свідка», в рамках якого у «Вікіпедії» розміщують фотографії, що висвітлюють руйнування українських міст російськими загарбниками, отримав Бронзового лева фестивалю «Каннські леви».

Відзначається, що нагороду було присуджено у категорії Sustainable Development Goals: peace, justice & strong institutions. В ній перемагають «креативні ініціативи, які впливають на світ та роблять його кращим».

Читайте також: ГУР МО: У Росії почалася нова війна. Цього разу між "вежами"

В Росії «Вікіпедію» щомісяця відвідують 10,9 мільйона унікальних користувачів. Тому й з’явилася ідея проєкту Wikitruth – публікації у незалежній енциклопедії фотографій, які розповідають про злочини окупантів.

Творці проєкту зазначають, що їхні зусилля помітили у Кремлі, а згодом  російські боти почали видаляти реальні фотографії українських міст. Тоді «Українському Свідку» довелося мобілізувати світову вікі-спільноту та найвпливовіших редакторів «Вікіпедії», аби подолати цей опір.

У результаті вдалося добитися наступних результатів:

Проєкт реалізується завдяки спільним зусиллям з Publicis Groupe Belgium та Publicis Groupe Ukraine. Окрім Каннського фестивалю, проєкт отримав нагороди і на інших креативних конкурсах: the Clio Awards, the One Show, український КМФР тощо