UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кратери на астероїді Рюгу назвали на честь Колобка та Попелюшки

Назви всіх деталей рельєфу астероїда присвячені персонажам дитячої літератури.

Міжнародний астрономічний союз затвердив назви 13 деталей рельєфу на астероїді Рюгу, вивченням якого на даний момент займається станція "Хаябуса-2". Як повідомляється на сайті місії, всі назви присвячені персонажам, які зустрічаються в дитячій літературі.

Більшість назв присвячені персонажам японської літератури, зокрема, казки про рибака Урасіма Таро. Але деякі назви названі на честь героїв казок з інших країн і регіонів. Наприклад, кратер Брабо названий на честь персонажа нідерландської казки. З'явилися також на карті Рюгу і кратери, названі на честь Колобка та Попелюшки.

Крім того, два найменування, Trinitas і alice's Wonderland, які позначають місця висадки модулів MINERVA-II 1 і MASCOT, поки носять неофіційний характер.

Станція була запущена 3 грудня 2014 року. Її завдання - доставка зразків ґрунту з астероїда Рюгу. На думку дослідників, вивчення хімічних властивостей його речовини дозволить вченим судити про склад протосонячної туманності.

"Хаябуса-2" буде досліджувати астероїд приблизно 1,5 року, а потім спуститься на його поверхню модуль MASCOT, на якому встановлені спектрометр, магнітометр, радіометр і камера. Після взяття проби ґрунту з поверхні Рюгу станція відправиться назад до Землі, і скине капсулу з речовиною астероїда в грудні 2020 року.

Раніше станція "Хаябуса-2" передала на Землю нові знімки астероїда Рюгу. На зображеннях видно групи валунів і велику скелю в північній полярній області астероїда. Наголошується, що апарат зробив знімки 18-20 червня, перебуваючи на відстані 200-100 кілометрів від поверхні небесного тіла.