UA / RU
Підтримати ZN.ua

Крах крижаного щита Антарктики може бути «неминучим» – вчені

Льодовики продовжать танути навіть у разі стримування глобального потепління.

Вчені заявили про те, що танення льодовиків Західної Антарктиди найближчим часом помітно прискориться, навіть якщо людство вживе заходів щодо стримування глобального потепління. Дослідники наголошують, що це призведе до підвищення рівня моря, повідомляє Science Alert.

У новому дослідженні вчені з Кембриджського та Нортумбрійського університетів заявляють, що людство «втратило контроль» над долею шельфових льодовиків, що тоншають.

Читайте також: Вчені виявили сліди найдавніших льодовиків на Землі

В останні десятиліття в цьому регіоні вже спостерігається прискорення танення льоду, і вчені заявили, що величезний крижаний покрив Західної Антарктиди, який містить достатньо води, щоб підняти рівень океану на кілька метрів, може наближатися до кліматичного переломного моменту.

У ході дослідження вчені провели комп'ютерне моделювання, яке показало, що швидке танення льодовиків неминуче протягом найближчих десятиліть у міру нагрівання океану. При цьому результати були приблизно однаковими при різних сценаріях, у тому числі в тому, коли потепління вдасться стримати в межах 1,5 градусів Цельсія в порівнянні з доіндустріальним рівнем.

"Схоже, що ми втратили контроль над таненням шельфового льодовика Західної Антарктики в XXI столітті", - заявила провідний автор Кейтлін Нотен із Британської антарктичної служби.

Дослідники розглянули модель танення через розмиття нижньої частини плавучих шельфових льодовиків у морі Амундсена. Було виявлено, що навіть за кращого сценарію потепління океану в XXI столітті відбувається приблизно втричі швидше, ніж у XX столітті.

"Наше моделювання показує, що зараз ми знаходимося на шляху до швидкого збільшення темпів потепління океану і танення шельфових льодовиків до кінця століття", - заявила Нотен.

Дослідники не змоделювали наслідки підвищення рівня моря. Разом з тим, вони зазначають, що «є всі підстави вважати», що танення льодовиків шельфів Антарктики додасть більше талої води до підйому рівня океану, який до кінця століття повинен досягти метра.

"Танення шельфового льодовика Західної Антарктики - це один із наслідків зміни клімату, до якого нам, ймовірно, доведеться адаптуватися", - сказала Нотен.

Вона додала, що багатьом «прибережним спільнотам доведеться або забудовуватись по колу, або закинути місця проживання».

Раніше NASA показало знімки, на яких видно танення льодовиків Гренландії у відповідь на аномальні температури липня, який став найспекотнішим місяцем в історії спостережень.