UA / RU
Підтримати ZN.ua

Коти - це рідина: у Гарварді вручили Шнобелівські премії

Фізики спробували довести, що коти можуть бути одночасно і у твердому, і у рідкому стані.

У Гарвардському університеті відбулося щорічне вручення Шнобелівської премії, яка присуджується за відкриття, які "спочатку викликають сміх, а потім змушують задуматися". Повний список лауреатів опубліковано на сайті премії.

Премію з фізики отримав Марк-Антуан Фардін за дослідження, метою якого був доказ того, що коти можуть перебувати і у твердому, і у рідкому стані. За словами самого автора, "у рідкому стані речовина займає певний обсяг і приймає форму посуду, в якому знаходиться".

Шнобелівська премія миру присуджена вченим, які довели, що гра на діджеріду може бути використана в якості ефективного засобу для боротьби з обструктивним апное уві сні і хропінням.

Лауреати премії з економіки дослідили те, яким чином особистий контакт з крокодилом впливає на тягу людини до азартних ігор.

Премія з анатомії присуджена Джеймсу Хіткоту за дослідження "Чому у літніх людей великі вуха?".

Міжнародна група вчених дослідила комах, які "помінялися" статевими органами (у самців зустрічаються жіночі статеві органи, а у самок - чоловічі) з метою зрозуміти, навіщо вони помінялися статевими ролями. Це допомогло дослідникам отримати премію з біології.

Лауреати Шнобелівської премії з гідродинаміки вивчили, як ємність і швидкість руху впливають на те, розіллється кава, чи ні.

Премія в області харчування пішла вченим, які заявили про те, що мохноногі вампіри (вид летючих мишей) іноді харчуються людською кров'ю.

Володарі премії з медицині просканували мозок людини і дізналися, які його області відповідають за нелюбов до сиру.

Лауреати Шнобелівської премії в області когнітивних наук встановили, що монозіготні близнюки не завжди можуть визначити, хто з них зображений на фото.

А ось вчені, які отримали премію в області акушерства, довели, що плід більш активно реагує на музику, якщо програвати її в піхву матері, а не біля поверхні живота.

У 2013 році володарем Шнобелівської премії миру став президент Білорусі Олександр Лукашенко. Він був удостоєний нагороди за заборону публічних оплесків, накладену після серії антиурядових виступів у 2011 році, в ході яких їх учасники мовчки аплодували. Організатори окремо відзначили випадок, коли за порушення цієї заборони мінський суд засудив до штрафу одноруку людини.