UA / RU
Підтримати ZN.ua

Космічний корабель Boeing Starliner здійснив вдалий старт: коли астронавти прибудуть на МКС

Запуск відбувся з третьої спроби.

Корпорація Boeing успішно провела перший пілотований запуск корабля Starliner до Міжнародної космічної станції, пише Reuters.

Корабель успішно стартував о 10:52 за місцевим часом (14:52 за Грінвічем) з майданчика Космічного центру Кеннеді на мисі Канаверал у Флориді.

Запуск було здійснено з третьої спроби: перші дві довелося відкласти з технічних причин, причому один зі стартів скасували за лічені хвилини до зльоту.

Капсула у формі гумової краплі та її екіпаж –  Баррі Вілмор і Суніта Вільямс – попрямували до МКС. Передбачається, що дорога займе близько доби. За цей час астронавти мають протестувати різні системи корабля та взяти на себе ручне керування кораблем.

На міжнародній космічній станції астронавти пробудуть  вісім днів. Принагідно вони перевірять, чи можливе використання  капсули Starliner як притулку у разі проблем на МКС.

У 2019 році корабель вперше здійснив політ до МКС у безпілотному режимі.

Boeing прагне, щоб його Starliner конкурував з капсулою SpaceX Crew Dragon, яка з 2020 року є єдиним транспортним засобом NASA для відправки членів екіпажу МКС на орбіту з території США.

Читайте також: Астронавти місії Inspiration4 показали Землю з космосу крізь ілюмінатор Crew Dragon

Марк Наппі, керівник програми Boeing Starliner, на прес-конференції сказав, що запуск Starliner був вдалим.

“У нас був просто ідеальні зворотний відлік і запуск... Ми на орбіті з Бутчем і Суні, ми довго чекали. І ми дуже, дуже пишаємося”, – сказав він.

Як наслідок вдалого старту, у другій половині дня акції Boeing виросли майже на 1%.

Тим часом, у четвер  з Техасу має стартувати четвертий випробувальний запуск ракетної системи Starship від SpaceX.