UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Космічний кінотеатр»: NASA показало 14 років спостережень за небом у гамма-випромінюванні

На ньому можна побачити Чумацький Шлях та далекі галактики.

NASA опублікувало таймлапс-відео, яке показує 14 років спостережень за небом у гамма-променях. Воно було записано за допомогою космічного телескопа «Фермі», на ньому можна побачити сонячні спалахи, Чумацький Шлях та віддалені галактики із чорними дірами, повідомляє Scitech Daily.

«Яскраве, стійке гамма-світіння Чумацького Шляху перемежовується інтенсивними спалахами потоків, що продовжуються кілька днів, що рухаються зі швидкістю, близькою до швидкості світла, що живиться надмасивними чорними дірами в ядрах далеких галактик. Ці драматичні виверження, які можуть з'явитися будь-де на небі, сталися мільйони або мільярди років тому, і їхнє світло тільки досягає "Фермі", поки ми спостерігаємо», - заявив Сет Дігел, старший науковий співробітник Національної прискорювальної лабораторії SLAC у Менло-Парку, який працював над створенням відео.

Читайте також: NASA показала неймовірне фото велетеньскої спіральної галактики з "рукавами", що схожа на нашу

Гамма-промені – це форма світла із найвищою енергією. В опублікованому ролику відображено гамма-промені з енергією понад 200 мільйонів електрон-вольт, для порівняння, енергія видимого світла становить від двох до трьох електрон-вольт. Вони були захоплені телескопом "Фермі" з серпня 2008 по серпень 2022 року. Більш яскраві кольори відповідають яскравішим джерелам гамма-випромінювання.

«Один із перших об'єктів, які впадають у вічі у ролику, — це джерело, яке плавно рухається по екрану. Це наше Сонце, видимий рух якого відображає річний орбітальний рух Землі навколо нього», - заявила головна вчена проєкту «Фермі» Джуді Ракузін.

Більшу частину часу телескоп «бачить» Сонце слабко через вплив прискорених частинок, які називаються космічними променями. Коли вони стикаються із сонячним газом, виникають гамма-промені. Але іноді Сонце стає яскравішим, викидаючи потужні випромінювання – сонячні спалахи. І на деякий час вони роблять нашу зірку одним з найяскравіших гамма-джерел на небі.

У відео небо показано у двох ракурсах. Один із них – це все небо із центром нашої галактики посередині. Таким чином, можна роздивитися центральну площину Чумацького Шляху, яка світиться гамма-променями, що утворюються внаслідок дії космічних променів на міжзоряний газ та зоряне світло. Вище і нижче цієї площини можна побачити те, що відбувається за межами Галактики у Всесвіті, усіяному яскравими джерелами гамма-випромінювання.

Більшість із них – це далекі галактики. І найкращий вид на них відкривається з іншого ракурсу. У кожній з цих галактик знаходиться чорна діра, маса якої перевершує сонячну в мільйони разів. Чорні діри викидають потоки матерії, що рухаються на неймовірних швидкостях.

Раніше телескопи «Хаббл» і «Джеймс Вебб» об'єднали зусилля та створили знімок галактичного кластера MACS0416, який знаходиться на відстані 4,3 мільярда світлових років від нас. Зображення об'єднує інфрачервоний і видимий колір, завдяки чому воно стало найповнішим знімком Всесвіту, отриманим на даний момент.