UA / RU
Підтримати ZN.ua

Космічний апарат Odysseus передав на Землю перші знімки Місяця

Але він закінчить свою місію раніше, ніж очікувалося.

Перший приватний місячний посадковий модуль Odysseus, розроблений компанією Intuitive Machines, передав перші знімки Місяця на Землю. Один із знімків був зроблений, коли апарат наближався до місця посадки, а інший – є крупним планом місячної поверхні, повідомляє Space.com.

Видання зазначає, що отримані зображення не дуже хорошої якості. Але в цьому винна складна посадка Odysseus на Місяць.

Читайте також: Японський посадковий модуль SLIM зміг пережити місячну ніч

Intuitive Machines

Intuitive Machines

Після посадки модуль не зв'язався із Землею. І ця обставина посилювалася тим, що за кілька годин до посадки лазерні далекоміри Odysseus, які повинні були повідомляти апарат, де він знаходиться і з якою швидкістю рухається, перестали працювати. Щоб виправити ситуацію, команді місії довелося використати один із інструментів корисного навантаження модуля – навігаційний доплерівський лідар.

Коли ж Odysseus все ж таки передав на Землю сигнал, він був дуже слабким. Провівши аналіз даних, вчені змогли зрозуміти, що космічний апарат повністю функціонує. Але в якийсь момент посадки він перекинувся на бік.

У повідомленні Intuitive Machines йдеться про те, що одне із зображень було знято приблизно за 35 секунд до того, як апарат перекинувся.

Разом з тим у компанії заявили про те, що наукові інструменти на борту апарату все ще можна використовувати. Але місія Odysseus завершиться раніше, ніж планувалося.

Апарат стартував за допомогою ракети SpaceX Falcon 9 15 лютого і досяг орбіти Місяця за шість днів. На його борту знаходиться комплекс наукових експериментів для NASA та кількох комерційних замовників, розрахований на роботу протягом семи днів на сонячній енергії – до заходу сонця над місцем посадки у полярних широтах.