UA / RU
Підтримати ZN.ua

Космічні телескопи зробили знімок "маяка", спрямованого на Землю

Вони змогли показати зміни нейтронної зірки у Крабоподібній туманності.

Телескопи зробили знімок Крабоподібної туманності

Телескопи зробили знімок Крабоподібної туманності

Вчені об'єднали зображення, отримані телескопом «Джеймс Вебб» та рентгенівською обсерваторією «Чандра», та представили зображення нейтронної зірки, яка знаходиться в одній із найвідоміших та найкрасивіших туманностей, повідомляє Live Science.

Крабоподібна туманність знаходиться на відстані 6500 світлових років від нас. Це рештки мертвої зірки.

Читайте також: Наземний телескоп отримав неймовірні знімки супутника Юпітера

1054 року жителі Землі могли недовго спостерігати цю зірку в нічному небі. Тоді вона вибухнула наприкінці свого життя, такі події відомі як наднові. Ця зірка привертала увагу людей по всьому світу і, ймовірно, була зображена на рідкісній візантійській монеті, а також на піктограмі наднової народу Пуебло в каньйоні Чако в Нью-Мексико.

Після себе наднова залишила яскраву нейтронну зірку, оточену газовою туманністю.

Нещодавно «Джеймс Вебб» зробив знімок Крабоподібної туманності. Але нові зображення «Чандри» показують, що нейтронна зірка у її центрі стрімко змінюється з часом.

Нейтронна зірка всередині Крабоподібної туманності - це те, що астрономи називають пульсаром, тому що вона обертається приблизно 30 разів на секунду, випускаючи промінь при кожному оберті, що трохи схоже на маяк. «Чандра» неодноразово спостерігала за цим випромінюванням — достатньо, щоб показати, що енергія нейтронної зірки викликала ударну хвилю.

За даними NASA, цей вітер із частинок мчить через туманність, діаметр якої становить 11 тисяч світлових років. Ця ударна хвиля – кільце, яке можна побачити на зображенні.

X-ray, Chandra: NASA/CXC/SAO; Infrared, Webb: NASA/STScI; Image Processing: NASA/CXC/SAO/J. Major

Раніше вчені за допомогою телескопа «Джеймс Вебб» виявили дві найдальші та ранні галактики Всесвіту. Вони з'явилися лише через 300 мільйонів років після Великого вибуху.