UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кордони Сонячної системи пропонують переглянути: чому

Гравітаційний вплив нашої зірки поширюється набагато далі, ніж вважалося.

Кордони Сонячної системи можуть виявитися ширшими, ніж вважалося

Кордони Сонячної системи можуть виявитися ширшими, ніж вважалося

Вчені заявили про те, що межі Сонячної системи, ймовірно, необхідно переглянути. За їхніми словами, існує область космосу, в якій різні об'єкти, у тому числі планети, Сонце може притягати силою своєї гравітації, повідомляє «Фокус» із посиланням на New Scientist.

На даний момент достеменно невідомо, наскільки далеко поширюється гравітаційний вплив Сонця. Вважається, що він закінчується приблизно в районі Хмари Оорта – сфери, що складається з крижаних об'єктів, що оточує Сонячну систему. Тобто гравітаційний вплив нашої зірки поширюється приблизно на один світловий рік. Деякі вчені вважають Хмару Оорта гравітаційним кордоном Сонячної системи.

Читайте також: Незабаром відбудеться переворот магнітного поля Сонця: до чого це може призвести

Але тепер вчені провели моделювання, яке показало, що цей кордон, можливо, треба пересунути. За їхніми словами, гравітаційний вплив Сонця поширюється на 3,8 світлових років. Проведене моделювання показує, що наша зірка може захоплювати об'єкти, які пролітають на такій відстані, включаючи планети-вигнанці.

Розрахунки вчених вказали на існування точок балансу, відомих як точки Лагранжа, між Сонцем та центром Чумацького Шляху. Такі точки існують і всередині Сонячної системи, в них врівноважено гравітаційний вплив Сонця та Землі. У таких точках розташовуються космічні телескопи та дослідницькі апарати.

На думку вчених, на відстані 3,8 світлових років від Сонця існують дві точки Лагранжа. Тут відбувається врівноваження гравітаційного впливу нашої зірки та центру галактики. І в цих точках об'єкти можуть бути захоплені гравітацією Сонця.

Згідно з моделюванням, такі об'єкти будуть обертатися еліптичною орбітою навколо нашої зірки вічно або доти, доки їх не виштовхне гравітаційний вплив сусіднього світила – Проксими Центавра, яка знаходиться на відстані 4,2 світлових року від нас.

При цьому вчені вважають, що Сонце може захопити не тільки міжзоряні об'єкти, а й блукаючи планети, не пов'язані з жодною зіркою. Існує ймовірність, що такі планети можуть проникнути у внутрішню Сонячну систему та зруйнувати її стабільність.

На думку вчених, необхідно вивчити регіон космосу, який вони окреслили у дослідженні. У цьому може допомогти, наприклад, обсерваторія Віри Рубін, яка має розпочати роботу в 2025 році.

Таким чином, можна буде підтвердити або спростувати гіпотезу, що гравітаційний вплив Сонця поширюється на 3,8 світлових років. Отже, саме там знаходиться справжня межа Сонячної системи.

Раніше вчені заявили про виявлення нових доказів того, що у Сонячній системі існує ще одна планета. За словами астронома Костянтина Богітіна, дослідникам вдалося знайти «найпереконливіший статистичний доказ того, що Планета 9 дійсно існує».