UA / RU
Підтримати ZN.ua

Корабель «Оріон» зробив детальні знімки поверхні Місяця

Корабель уже облетів супутник Землі та повертається на планету.

Космічний корабель "Оріон", який здійснив обліт Місяця, передав на Землю детальні знімки супутника нашої планети. Знімки були отримані за допомогою камери високої роздільної здатності, яка насправді є модифікованою GoPro Hero 4, повідомляє Engadget.

Камера встановлена зверху сонячних панелей апарату. На знімках можна побачити сам космічний корабель, який облітає Місяць, а також великий план супутника планети.

Як зазначає видання, перші знімки, отримані «Оріоном» під час проходження повз Місяць, трохи зернисті, мабуть тому, що були зроблені за допомогою оптичної камери, а не GoPro. Останні фотографії відрізняються неймовірною точністю.

Читайте також: Крихітний японський апарат не зможе здійснити посадку на Місяць

Слід зазначити, що знімки Місяця – це не головне завдання, яке ставиться перед місією «Артеміда», але їхня публікація важлива для підтримки зв'язку з громадськістю.

Корабель "Оріон" запустили 16 листопада. Перший запуск у рамках «Артеміди» мав відбутися ще у серпні, але через витік рідкого водню запуск кілька разів переносили. У вересні проблеми усунули, але після старту завадив тропічний шторм «Ніколь», що обрушився на Космічний центр Кеннеді. Через погодні умови старт перенесли з 14 на 16 листопада.

Ракета Space Launch System - найпотужніша з будь-коли створених NASA. Якщо перший випробувальний політ пройде успішно, то астронавти піднімуться на борт для наступного польоту 2024 року, що призведе до висадки на Місяць двох людей 2025 року.

Місію названо на честь богині Артеміди, яка була сестрою-близнюком Аполлона (назва першої американської місячної місії). Передбачається, що «Артеміда» має стати поновленням місячної програми з висадженням американських астронавтів на поверхню природного супутника Землі.

Місія планується в 2025 році, хоча багато експертів вважають, що тимчасові рамки, ймовірно, зрушать.

Про особливості місії "Артеміда" та підготовки до старту читайте у статті Юрія Кирпичова "Америка повертається на Місяць!" на ZN.UA.