UA / RU
Підтримати ZN.ua

Конкуренція у сфері ШІ зростає: китайський стартап 01.AI планує залучити $200 млн – Reuters

Стартап 01.AI запустив Лі Кайфу, колишній керівник Google China.

Пекінський стартап у сфері штучного інтелекту 01.AI збирається залучити до $200 млн у вигляді свіжого капіталу після оцінки в $1 млрд, досягнутої минулого місяця на тлі зростання глобального інтересу до моделей ШІ з відкритим вихідним кодом, повідомляє Reuters з посиланням на неназвані джерела.

Це один із кількох китайських стартапів, які відкрили або планують відкрити для публічного використання свої великі мовні моделі (LLM). Китайці мають намір зайняти сильну позицію у сфері ШІ серед лідерів ринку – компаній OpenAI, Meta та Alibaba.

Джерела уточнюють, що 01.AI шукає додаткові інвестиції від інвесторів, які працюють у доларах США.

01.AI отримала визнання у спільноті LLM з відкритим вихідним кодом у листопаді, коли її модель Yi-34B стала першою китайською LLM, яка очолила таблицю лідерів Huggingface, платформи для технологічних компаній, де вони діляться LLM, які потім отримують рейтинг за продуктивністю та популярністю.

Читайте також: Чатбот Google Bard посилили за допомогою нової ШІ-моделі Gemini

Інтерес до генеративного штучного інтелекту допоміг таким стартапам залучити значні кошти від інвесторів після обіцянки зробити свої моделі ШІ відкритими.

Наприклад, оцінка Zhipu AI, заснованої у 2019 році, перевищила 1 мільярд доларів, повідомляють китайські ЗМІ.

Восьмимісячна компанія Baichuan Technology досягла оцінки 1.2 мільярда доларів після останнього залучення коштів у жовтні.

Рух за відкритий вихідний код LLM піддався критиці з боку OpenAI, творця ChatGPT, який тримає коди своїх моделей у таємниці, посилаючись на ризик зловживань з боку зловмисників, які можуть становити небезпеку для суспільства.

Читайте також: Що їли динозаври: залишки їжі вперше виявлено в скам'янілості тиранозавра

У Китаї хмарний підрозділ технологічного гіганта Alibaba активно просуває свої LLM із відкритим вихідним кодом. Її останній LLM Qwen-72B нещодавно очолив таблицю лідерів Huggingface, ставши другою моделлю з Китаю, якій вдалося це зробити.

Qwen-72B – остання та найпотужніша з восьми моделей ШІ, які Alibaba зробила відкритими за останні чотири місяці. Компанія стверджує, що Qwen-72B може перевершити флагманський GPT4 від OpenAI у роботі з китайською мовою, якщо вірити деяким галузевим бенчмаркам.

"Створення екосистеми з відкритим вихідним кодом має вирішальне значення для розвитку LLM та створення програм ШІ", – сказав Цзінгрен Чжоу, головний технічний директор Alibaba Cloud.

Читайте також: Хочете відмовитися від запрошення на Новий рік? На вас навряд чи сильно образяться – дослідження

Голод на додатки ШІ росте в різних галузях, серед розробників і підприємств, додав він. За його словами, "Alibaba Cloud прагне стати найбільш відкритою хмарою і зробити можливості генеративного ШІ доступними для всіх".

Компанія також підтримує невеликі стартапи ШІ LLM з відкритим вихідним кодом, включаючно з 01.AI, з якими вона співпрацює у таких аспектах як навчання моделей та процеси розгортання.

Про те, як штучний інтелект використовується в Україні, читайте у статті Юлії Самаєвої «Ставлення українців до штучного інтелекту напрочуд легковажне. А даремно».