UA / RU
Підтримати ZN.ua

Компанія Firefly Aerospace успішно запустила в космос ракету Alpha

На ракету було нанесено кольори українського прапора.

Космічна компанія Firefly Aerospace успішно здійснила другий запуск ракети Alpha. Він відбувся з бази Космічних сил США Ваденберг.

Як написав на Facebook засновник компанії та колишній її співвласник, український бізнесмен Макс Поляков, на ракету було нанесено кольори прапора України. «Це послання всім тим, хто вміє читати між рядками. Слава Україні!», – написав Поляков.

Читайте також: Астронавт NASA зробив захоплюючі знімки північного сяйва з космосу

Як зазначає Space.com, ракета доставила на орбіту кілька мікросупутників. Це була друга спроба орбітального запуску Alpha. Перша відбулася у вересні 2021 року, але тоді один з двигунів ракети-носія відмовив, що призвело до провалу місії.

Другий запуск виявився набагато успішнішим. Через 2,5 хвилини після зльоту, стуепні ракети-носія успішно відокремилися, через п'ять хвилин після цього другий ступінь досяг орбіти.

Нагадаємо, у лютому цього року Поляков заявив, що продав 58% акцій Firefly Aerospace за один долар. Причиною продажу він назвав вимогу регуляторів США. За даними Bloomberg, там побоювалися, що американські космічні технології можуть потрапити до України, Росії чи інших країн.