UA / RU
Підтримати ZN.ua

Комета Леонарда «втратила» хвіст під час руху до Сонця

Вчені назвали це «подією від'єднання».

Астрономи зафіксували дивну подію, яка сталася з кометою Леонарда під час руху до Сонця. На фотографіях це виглядає як "хвіст у хвості", а астроном Тоні Філіппс назвав це "подією від'єднання", пише CNET.

«Шматок хвоста відірвало і він відноситься космічним вітром», - заявив він. За словами Філіппса, причиною цього може бути космічна погода, що викликається спалахами на Сонці та корональними викидами маси.

Читайте також: Апарат Solar Orbiter зміг "побачити" комету Леонарда

"Навіть звичайні потоки сонячного вітру, що падають на комети, можуть викликати магнітне переєднання в іонізованих хвостах комет, іноді повністю їх зриваючи", - додав учений.

NASA зафіксувало подібний феномен, що стався з кометою Енке у 2007 році.

Можливо, що додатковий «внутрішній» хвіст є продуктом викиду уламків з ядра комети. Це вказує на те, що об'єкт може фрагментуватися.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

SpaceWeatherGallery.com/Lukas Demetz/Michael Jaeger

Комету відкрив у січні астроном Грег Леонард, ймовірно, що вона провела останні 35 тисяч років у подорожі до Сонця. Вона є ультрашвидкою кометою, рухаючись на швидкості близько 71 кілометра на секунду.

12 грудня комета максимально зблизилася із Землею, а 3 січня має підійти на мінімальну відстань до Сонця, а потім назавжди покине нашу систему.