UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кофеїн може привести до зменшення обсягів сірої речовини мозку

Ефект тимчасовий, але вчені закликають скоротити споживання кави та інших напоїв, що містять кофеїн.

Вчені з Базельського університету заявили про те, що регулярне споживання кофеїну позначається на обсягах сірої речовини мозку - головного компонента центральної нервової системи людини. Незважаючи на те, що такий ефект тимчасовий, дослідники закликають скоротити споживання кави та інших напоїв, що містять кофеїн, оскільки необхідні додаткові дослідження, повідомляє Naked science.

У дослідженні вчених взяли участь 20 здорових чоловіків, які звикли регулярно пити каву. Спочатку вони приймали капсули з кофеїном, а потім - плацебо.

«Кожен протокол складався з дев'яти днів амбулаторної фази з наступним контрольованим перебуванням в лабораторії. Час прийому капсул встановили на 45 хвилин, чотири години і вісім годин щодня після пробудження - так ми імітували реальну схему споживання кофеїну. Протягом дев'яти днів учасники дотримувалися фіксованого циклу сну і неспання (вiсiм годин ± 30 хвилин в ліжку, без денного сну). За дотриманням режиму стежили за актіметрією і щоденникам. Крім того, учасників попросили утриматися від продуктів, що містять кофеїн, включаючи каву, чай, енергетичні або газовані напої, шоколад і так далі. Для перевірки відповідності лікуванню добровольці повинні були збирати зразки поту з кінчиків пальців щовечора за дві години до сну», - заявили вчені.

В кінці кожної фази дослідження вчені аналізували обсяг сірої речовини учасників за допомогою МРТ. За якістю сну стежили за допомогою вимірювання електричної активності мозку.

Виявилося, що глибина фаз сну учасників була однаковою, незалежно від того, приймали вони кофеїн чи ні. Але кофеїн позначився на обсягах сірої речовини. Через 10 днів прийому плацебо, тобто, відмови від кофеїну, обсяги сірої речовини були більшими, ніж по закінченню фази, під час якої учасники приймали капсули з кофеїном. Особливо помітною різниця виявилася в правій скроневій частці - області гіпокампу і парагіпокампальної звивини, важливої для консолідації пам'яті.

«З наших результатів не слідує, що споживання кофеїну обов'язково має негативний вплив на мозок. Однак воно, очевидно, впливає на когнітивні показники, що само по собі повинно стати приводом для подальших досліджень. Зміни в структурі мозку здаються тимчасовими, але досі ми не проводили систематичних порівнянь між любителями кави і тими, хто споживає її мало або взагалі не п'є», - заявила провідна авторка дослідження Керолін Райхерт.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Вчені зв'язали вживання кави з кращим результатом у пацієнтів з неоперабельним раком товстої або прямої кишки – NYT

Раніше медики з Госпіталю королеви Єлизавети в Лондоні описали випадок жінки, яка потрапила в лікарню з передозуванням кофеїном. Дівчина з'їла 20 грамів кофеїну, що дорівнює приблизно 50-60 чашкам міцної кави і може вбити людину.