UA / RU
Підтримати ZN.ua

Клімат на планеті змінюється за найгіршим сценарієм - вчені

Рівень моря стрімко зростає через льодовики, що тануть.

Льодові щити Гренландії і Антарктики, танення яких стрімко прискорюється, призвели до підйому рівня моря на 1,8 сантиметра з 1990-х років. А це означає, що зміни клімату рухаються за найгіршим з можливих сценаріїв, повідомляє EurekAlert!.

Згідно з даними дослідження, яке було проведене вченими з Лідського університету і Датського метеорологічного інституту, якщо такі темпи танення збережуться, то рівень моря підніметься на 17 сантиметрів, і 16 мільйонів осіб будуть страждати від щорічних повеней до кінця сторіччя.

З початку спостережень за льодовиками в 1990-х роках танення антарктичного льодового щита призвело до підйому рівня моря на 7,2 міліметра, а гренландського - на 10,6 міліметра. Останні дані свідчать про те, що глобальний рівень океану піднімається на чотири міліметри щороку.

Очікується, що в майбутньому внесок танення одних тільки льодовикових щитів в підвищення рівня світового океану складе додаткові 17 сантиметрів. Це призведе до збільшення частоти штормових нагонів вдвічі в багатьох найбільших прибережних містах світу.

Досі глобальний рівень океану підвищувався в основному за рахунок механізму, який називають тепловим розширенням, коли обсяг морської води збільшується в міру того, як вона стає теплішою. Разом з тим, за останні п'ять років основною причиною підвищення рівня моря стало танення льодових щитів і гірських льодовиків.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: NASA представило знімки зниклих льодовиків Арктики: до і після

Раніше вчені з'ясували, що льодовий щит Гренландії, який є другим за величиною, в 2019 році втратив рекордні 532 мільярда тонн льоду. Тільки в липні розтануло 223 мільярда тонн льоду.