UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китайські вчені вперше здійснили "безпечну" передачу даних з квантового супутника на Землю

Дослідники використовували квантову криптографію.

Китайський супутник квантового зв'язку "Мо-Цзи", який на даний момент перебуває на орбіті, вперше у світі успішно передав на Землю дані, використовуючи квантову криптографію, яка виключає можливість злому.

Сигнал був спрямований на спостережну станцію Сінлун, розташовану в гірській ланцюга Яньшань, що в північному Китаї. Також сигнал з супутника був спрямований на станцію Наньшань в північно-західній частині КНР. На момент передачі даних відстань між апаратом "Мо-Цзи" та Землею варіювалася від 645 до 1200 км. Фахівці відзначають, що передача даних за допомогою волоконно-оптичного кабелю на такій відстані зайняла б у рази більше часу.

Вікно для проведення експерименту відкрилося на десять хвилин при прольоті супутника над територією КНР. За цей час можлива генерація і передача на станцію 300 кбіт інформації, яку можна прочитати сторонньому спостерігачеві.

Китай запустив супутник "Мо-Цзи" в серпні минулого року. Пізніше академік Китайської академії наук Пань Цзяньвей заявив, що країна може запустити глобальну мережу квантового зв'язку до 2030 року.