UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китайські космонавти повернулися на Землю після 15-денного польоту

Екіпаж китайського космічного корабля "Шеньчжоу-10" благополучно повернувся на Землю. Тайконавтів зустрічали квітами і оваціями.

Успішно завершилася найтриваліша в історії китайських пілотованих польотів космічна місія.

Екіпаж космічного корабля "Шеньчжоу-10" повернувся на Землю після 15-денного перебування на орбіті. Приземлення капсули з тайконавтами відбулося у китайському автономному регіоні Внутрішня Монголія рано вранці 26 червня.

Тайконавтів Не Хайшена, Чжана Сяогуана і Ван Япін - другу жінку, що полетіла в космос, - зустрічали оваціями та квітами.

"Радий повернутися додому. Космос - наша мрія, яку ми успішно здійснили. При цьому Китай завжди буде нашим домом", - відзначив Не Хайшен.

"Дуже схвильований. Хочу подякувати китайському народу за надану підтримку", - сказав Чжан Сяогуан.

"На орбіті я здійснила ряд експериментів і провела урок. Не знаю, чи сподобався він", - зазначила Ван Япін. Всі відповіді тайконавтів преса зустрічала бурхливими оплесками.

Нагадаємо, китайський пілотований космічний корабель "Шеньчжоу-10" стартував з космодрому Цзюцюань 13 червня. Основною метою місії було стикування з модулем "Тяньгун-1", яке було успішно проведено двічі - один раз в ручному режимі, і один раз - в автоматичному.

Місія "Шеньчжоу-10" стала шостим пілотованим запуском Китаю і частиною амбітної космічної програми країни, що включає створення власної постійної космічної станції і відправки людини на Місяць. !zn

Читайте також:

Китайська жінка-астронавт прочитала лекцію з космосу

Валентина Терешкова готова полетіти на Марс, навіть якщо не повернеться назад

Космічний корабель Dragon пристикувався до МКС над територією України

Розвідка США очікує загроз в космосі з боку Росії і Китаю