UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китайські фізики провели сеанс квантового зв'язку на відстані 1120 кілометрів

Пари фотонів передавалися по каналах зв'язку від супутника до двох наземних обсерваторій.

Група фізиків з Китаю, яка раніше продемонструвала квантовий перерозподіл ключа між супутником і лабораторією, провела сеанс квантової криптографії з використанням заплутаності між двома наземними станціями на відстані 1120 кілометрів, повідомляє N+1.

Наголошується, що квантовий розподіл ключа – це найбезпечніший спосіб обміну секретними ключами між віддаленими користувачами. Метод заснований на фундаментальних законах квантової фізики: процес вимірювання квантової системи змінює її стан. Зловмисник, який спробує вкрасти ключ, повинен якимось чином виміряти його, але вимір вводить аномалії, які бачать і легітимні учасники протоколу. Таким чином, користувачі можуть розкрити і перевірити частину отриманого ключа і переконатися, що ніхто, крім них самих, його не вимірював.

Експериментальний розподіл ключа було продемонстровано вченими в лабораторних умовах за допомогою оптоволокна довжиною 421 кілометр.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Тепер та ж група вчених вперше провела сеанс квантового розподілу ключа на основі заплутаності між двома наземними станціями, відстань між якими становить 1120 кілометрів. Заплутані пари фотонів були розділені і відправлені по каналах зв'язку від супутника Micius до двох наземних обсерваториій в Делінгу та Наньшані.

Читайте також: Війна Трампа з вірусом і за Білий дім

Важливим інженерним досягненням, без якого експеримент не відбувся б, є створення високоефективного телескопа і обробної оптики. Вченим вдалося підвищити ефективність збору даних кожного каналу зв'язку супутник-Земля приблизно в два рази порівняно з попереднім експериментом. Найкращі дані були отримані в ясну ніч і без туману, коли атмосфера мала найвищий коефіцієнт пропускання.

Вчені вважають, що отримані ними результати – перший крок на шляху створення надійної криптографії для міжконтинентально віддалених користувачів.